De 3 kenmerken van een efficiënt werkend team
Blog

De 3 kenmerken van een efficiënt werkend team

In deze roerige tijden worden teams meer dan ooit op de proef gesteld. Door het vele thuiswerken is het lastig om als leidinggevende de neuzen van al je medewerkers dezelfde kant op te blijven houden. Maar zolang je team maar efficiënt genoeg werkt, is er geen man overboord.

De 3 kenmerken van een efficiënt werkend team

Kenmerk 1: goede onderlinge communicatie

Efficiënt werkende teams. Jan van Wijgerden, Founder en CEO van Tredion, zou er wel een boek over kunnen schrijven. “Dit thema heeft ontzettend veel facetten, maar in hoofdlijnen kun je drie belangrijke kenmerken onderscheiden waaraan een efficiënt werkend team voldoet. Te beginnen met een goede onderlinge communicatie. Als je als team goed met elkaar communiceert – bijvoorbeeld via beeldbellen of online vergaderen – dan worden er minder fouten gemaakt en worden klanten beter geholpen, wat uiteraard een positief effect heeft op het bedrijfsresultaat. Dat houdt, ook in roerige tijden, de teamspirit erin.”

Kenmerk 2: optimaal gebruik van beschikbare technologie

De afgelopen maanden hebben het onomstotelijk bewezen: dankzij allerlei digitale tools voor online vergaderen en beeldbellen konden teams ondanks het werken op afstand toch efficiënt blijven functioneren. Jan benadrukt dat deze technologie ook in tijden zonder crisis van groot nut is: “Zo zien medewerkers die in de buitendienst werken elkaar meestal niet zo vaak. Via online vergaderen kun je dan toch met elkaar in contact blijven en kennis delen. Zo zorg je ervoor dat je zaken beter op elkaar afstemt en bouw je een onderlinge band op.” Volgens Jan biedt moderne technologie ook veel kansen voor bedrijven die hun interne efficiency willen verbeteren. Als voorbeeld noemt hij een mini-app die Tredion momenteel ontwikkelt voor bedrijven met een storingsdienst: “Dankzij die app hebben alle collega’s inzicht in wie er op een bepaald moment de storingsdienst draait en kunnen zij via een app-berichtje ook eenvoudig ruilen van dienst. Kortom, zo’n app zorgt voor een veel soepelere communicatie.”

Kenmerk 3: goed werkgeverschap

Een andere cruciale factor die bijdraagt aan een efficiënt werkend team, is goed werkgeverschap. Dat houdt onder andere in dat je als werkgever wordt geacht om de verwachtingen van je werknemers waar te maken. “Als je als bedrijf talent wilt aantrekken en dat vervolgens ook wil behouden, dan moet je tegenwoordig met de laatste technologie werken”, zegt Jan. “Beantwoord je hier niet aan, dan loopt je talent zo over naar de concurrent. Investeer dus in je mensen. Daarbij is niet alleen een goed salaris van belang; vooral met goede secundaire arbeidsvoorwaarden bind je mensen voor een langere termijn aan je bedrijf.”

Efficiënt werken, maak er werk van!

Een efficiënt werkend team komt zowel de teamspirit als het bedrijfsresultaat ten goede. Benieuwd naar hoe je dit binnen jouw organisatie kunt toepassen?
Neem contact op!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over

Commercieel directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Roy de Bruijn

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: