Microsoft gaat macro’s in Office standaard blokkeren
Blog

Microsoft gaat macro’s in Office standaard blokkeren

Maak jij gebruik van automatisering in Excel? Dan gaat er voor jou iets veranderen. Microsoft gaat het namelijk moeilijker maken voor Office-gebruikers om gedownloade macro’s te delen. Een macro is een reeks opdrachten waarmee je een herhaalde taak kunt automatiseren en die je kunt starten wanneer je de taak wilt uitvoeren. Dit wordt voornamelijk gebruikt in Excelbestanden. In deze blog leggen we uit wat deze blokkade voor jou betekent!

Microsoft gaat macro’s in Office standaard blokkeren

Microsoft blokkade uitgelegd

Momenteel toont Microsoft in documenten met macro’s (zoals een geautomatiseerd Excelbestand) dat deze schadelijke inhoud kunnen bevatten. Gebruikers kunnen met een enkele druk op een knop bij die waarschuwing de macro alsnog activeren. In de nieuwe situatie is dat niet meer het geval. Gebruikers zien dan een rode melding met de tekst: ‘Security risk’ en een knop voor meer informatie. Het is niet meer mogelijk om de macro’s te activeren vanuit die melding.

Screenshot security risk

Maar waarom deze blokkade? Microsoft legt uit aanpassingen te doen om gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige software. Macro’s in Office-programma’s zijn al decennia een manier voor criminelen om toegang te krijgen tot systemen.

De wijziging wordt voor het eerst doorgevoerd in de Preview van Office van begin april. Ergens daarna moet de verandering worden toegepast bij alle Microsoft 365-gebruikers. Als jij gebruikmaakt van macro’s in bestanden zal je na de update problemen ondervinden met het delen van deze bestanden. Een bestaand bestand met macro’s zal waarschijnlijk blijven werken. Nieuwe bestanden kun je na de update niet meer versturen als je deze bijvoorbeeld wilt delen via de e-mail.

Ik ben klant van Tredion, moet ik nu nog iets doen?

Gebruik jij macro’s regelmatig? En wil jij weten hoe je deze bestanden met macro’s op een andere manier veilig kunt versturen? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we een passende oplossing om veilig en slim te blijven werken.

Ik ben nog geen klant van Tredion, moet ik wat doen?

Ervaar jij problemen met het openen en versturen van bestanden met macro’s? Of heb je een andere vraag over deze blokkade van Microsoft? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Neem contact op

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Dennis Cornelissen,
hij vertelt je er graag meer over

ICT Engineer Buitendienst

Stuur een e-mail
Dennis Cornelissen

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: