Kritieke kwetsbaarheden in Microsoft Windows
Blog

Kritieke kwetsbaarheden in Microsoft Windows

Datum januari 2022

Microsoft waarschuwt voor kwetsbaarheden in Microsoft Windows. Deze kwetsbaarheden, met kenmerk CVE-2022-21849 en CVE-2022-2190, worden als zeer kritieke kwetsbaarheden aangegeven. Dit houdt in dat de kans op misbruik op korte termijn en de potentiële schade groot is. In deze blog legt onze collega Jeroen uit wat dit voor jou als ondernemer betekent en welke acties ondernomen moeten worden.

Kritieke kwetsbaarheden in Microsoft Windows

Microsoft kwetsbaarheid uitgelegd

Er is zijn twee kwetsbaarheden ontdekt met kenmerk CVE-2022-21849 en CVE-2022-2190. Maar wat is het risico? Microsoft en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) spreken de verwachting uit dat op korte termijn misbruik te verwachten is voor beide kwetsbaarheden. De kwetsbaarheden stellen een kwaadwillende in staat om op afstand willekeurige code uit te voeren. Dit betekent dat ze ongewenste handelingen op jouw device kunnen starten zoals programma’s, virussen of malware. Daarbij geeft Microsoft aan dat de kwetsbaarheid CVE-2022-21907 mogelijk ‘wormable’ is. Dit wil zeggen dat er zonder tussenkomst van gebruikers kwaadaardige software verspreid kan worden naar andere kwetsbare systemen. Dit type kwetsbaarheid heeft de potentie om tot een grootschalige en snel verspreidende uitbraak te leiden.

Windows logo

Ik ben klant van Tredion, moet ik nu nog iets doen?

Wanneer jouw systemen beheerd worden door Tredion hoef je niets te doen. Microsoft heeft updates beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheden te dichten. De updates die Microsoft ter beschikking heeft gesteld zijn zowel voor gebruikerssystemen van toepassing (onder andere Windows 10 en Windows 11) als voor servers (onder andere Windows server 2016, 2019 en 2022 systemen).

Op dit moment zijn onze ICT-specialisten de benodigde updates aan het installeren voor onze klanten. Er wordt daarnaast actief gemonitord of alle updates succesvol zijn. Zo zorgen we dat jouw omgeving veilig is en blijft. Staat jouw apparaat uit? Maak je dan geen zorgen! Zodra je jouw apparaat aanzet en deze weer online komt wordt de update direct op jouw systemen geïnstalleerd.

Ik ben nog geen klant van Tredion, moet ik wat doen?

Ben je nog geen klant van Tredion en wil je weten of jouw omgeving gevaar loopt? Twijfel je of jij gebruikmaakt van een kwetsbaar Windows systeem of versie? Neem dan contact met ons op om te kijken hoe we jou kunnen helpen om te zorgen dat jouw omgeving weer veilig is.

Neem contact op

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Jeroen Raus,
hij vertelt je er graag meer over

Platform Specialist

Stuur een e-mail
Jeroen Raus

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: