Het belang van gegevensbescherming en privacy
Blog

Het belang van gegevensbescherming en privacy

Hoe bewust ben jij van je digitale voetafdruk? Met de Europese Dag van de Privacy voor de deur, op 28 januari, deelt Sander Vermeer inzichtelijke tips om je online veiligheid te versterken. Ontdek hoe je jezelf beter kunt beschermen in de digitale wereld.

Het belang van gegevensbescherming en privacy

Blog Sander Vermeer

Wees waakzaam

Ik merk dat mensen soms makkelijk omgaan met het beschermen van hun privacy, iets wat ik wel begrijp. Overal worden persoonlijke gegevens gevraagd: bij online aankopen, het bestellen van tickets, hotelovernachtingen, of zelfs bij het afhalen van een pakket waarbij ze je ID-bewijs scannen. Het voelt daardoor normaal om meer informatie te geven dan nodig, zoals je geboortedatum of een kopie van je ID.

Gelukkig is er steeds meer wet- en regelgeving, zoals de AVG,  die reguleert wat bedrijven mogen vragen en vastleggen. Toch blijft waakzaamheid belangrijk. Vraag jezelf af wat je deelt, zowel in je privéleven als op het werk, online en offline.

Social media

Maar waarom is deze waakzaamheid zo cruciaal? Neem bijvoorbeeld social media. Cybercriminelen gebruiken de informatie die je online deelt. Ze kijken op social media hoe je huisdier heet (je wilt niet weten hoeveel mensen de naam van hun huisdier in hun wachtwoord verwerkt hebben), wat je interesses zijn, wanneer je op vakantie bent en hoe jouw vrienden- en familiekring in elkaar zit. Deze informatie combineren ze met gegevens uit datalekken van webshops. Zo verzamelen ze voldoende kennis over jou om handelingen in jouw naam uit te voeren waar je niet achter staat.

Natuurlijk schrijf ik deze tekst niet om je bang te maken, maar om je bewust te maken van de keuzes die je maakt bij het delen van persoonlijke informatie.

Tips voor privacy en gegevensbescherming

Ook op zakelijk gebied is het van groot belang om jouw gegevens te beschermen. Hier kun je diverse technische maatregelen voor treffen. Zo zorgt Tredion er bijvoorbeeld voor dat…

  1. je een wachtwoordkluis hebt, waarin je al je wachtwoorden kunt opslaan en kunt zorgen dat ze allemaal uniek en zo sterk mogelijk zijn.
  2. je tweevoudige authenticatie instelt, zoals het invoeren van een code die naar je telefoon wordt gestuurd bij het inloggen.
  3. je laptop, smartphone, servers, mailomgeving en bestanden zo goed mogelijk beveiligd zijn met allerlei beveiligingsmogelijkheden (en dat zijn er tegenwoordig erg veel! 😉).
  4. onze monitoring direct ingrijpt als er iets gebeurd dat niet in de haak is.
  5. alles goed geback-upt is, zodat we in geval van nood altijd nog terug kunnen grijpen naar een kopie van vlak voor het incident.

Hoewel technologie cruciaal is, blijven mensen de zwakste schakel in beveiliging. Daarom bieden we bewustwordingstrainingen aan om jou en je collega’s te trainen in het veilig omgaan met persoonlijke en bedrijfsgegevens. Al spelend ontdekken je medewerkers de do’s en don’ts rond cybersecurity en leren zich wapenen tegen cybercrime.

De rol van Artificial Intelligence

De inzet van Artificial Intelligence (AI) groeit enorm. Dit biedt mooie kansen en kan je enorm helpen om je werk efficiënter of beter te doen. Hier moeten we natuurlijk van genieten en de vruchten van plukken. Tegelijkertijd moet de discussie gevoerd blijven worden over wat AI kan veroorzaken op het gebied van privacy.

AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om realistische deepfakes te genereren, waarbij gezichten en stemmen worden gemanipuleerd om nepvideo’s en audioclips te maken. Dit kan ook ingezet worden om mensen te misleiden. Daarnaast zijn AI-systemen dol op het verzamelen van informatie. Hoe meer informatie er verzameld wordt hoe beter de algoritmen in staat zijn hun werk te doen. Maar dan moet er dus wel voor gezorgd worden dat deze informatie geen privacygevoelige informatie bevat.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden waar over nagedacht moet worden bij het inzetten van AI. Gelukkig wordt dit ook al lange tijd serieus opgepakt door de overheden en wordt de wet- en regelgeving ook op dit vlak steeds beter.

Starten met AI

Bij Tredion volgen we de mogelijkheden van AI op de voet en denken we graag mee hoe je AI verantwoord in kan zetten. Wil jij aan de slag met AI? Bekijk dan onze workshop ‘Starten met Artificial Intelligence’ voor meer informatie. Bekijk de workshop

Veiligere digitale wereld

Hopelijk heb ik je met deze blog extra stil laten staan bij het belang van privacy en gegevensbescherming. Met de juiste technische maatregelen en een bewuste houding, werken we samen aan een veiligere digitale wereld!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Sander Vermeer,
hij vertelt je er graag meer over

Technisch Specialist

Stuur een e-mail
Sander Vermeer

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: