Mijn wachtwoord is gelekt!
Blog

Mijn wachtwoord is gelekt!

Je wachtwoorden onthouden. Het blijft altijd weer een ding. Ik heb het al meer dan eens meegemaakt dat ik terugkwam van vakantie en vergeten was welke variant van mijn wachtwoorden ik had ingesteld. Zo heb ik ook eens meegemaakt dat ik daarvoor met mijn paspoort langs de beveiliging van het (grote) bedrijf, waar ik destijds voor werkte, moest om daar te vragen om een herstel. Fijn, als je op dat moment nét je paspoort nog in die vakantietas hebt zitten. Thuis.

Mijn wachtwoord is gelekt!

Wachtwoord vergeten?

Het zal je niet verbazen dat ik dus ook degene ben die steevast op de link met ‘Wachtwoord vergeten’ klikt wanneer ik enige tijd niet ingelogd ben geweest op een bepaalde portal. Tot ik in de IT ging werken was mijn ‘truc’ dan ook om een van mijn wachtwoord variaties te voorzien van een letter of speciaal teken en deze steeds een klein beetje aan te passen. Dan had ik maximaal twee of drie pogingen nodig om het juiste wachtwoord te achterhalen.

Nu is de vraag: ben of ken jij iemand die ook zo is? Ik ken er meerdere. Voordat ik in de IT kwam werken was ik mij dan ook totaal niet bewust van het gevaar. Ik had toch een wachtwoord dat lang genoeg was? Ik gebruikte toch speciale tekens? Wist ik veel dat je met een simpel programmaatje (in technische taal scriptje) mijn wachtwoord kunt scannen en in een paar minuten alle variaties kunt achterhalen? De bewustwording kwam bij mij eigenlijk pas na het zien van dit filmpje.

Help mijn wachtwoord staat op het darkweb!

Tijdens een demo van DarkWeb ID testte ik mijn eigen wachtwoord. Ik ging nat. Op het DarkWeb stond mijn wachtwoord gecombineerd met mijn e-mailadres. Open en bloot. Gelukkig een wachtwoord dat ik inmiddels niet meer gebruikte, maar toch. Hij was bekend. Kun jij voor al jouw medewerkers instaan dat zij niet hetzelfde hebben? We zijn per slot van rekening allemaal ‘maar’ mensen.

Met DarkWeb ID kun je een domein, dus al jouw zakelijke mailadressen, laten controleren op mogelijk gelekte wachtwoorden. DarkWeb ID heeft hiervoor een database die is samengesteld uit bekende ‘wachtwoord-lekken’ en gegevens die zij hebben verzameld op het darkweb. Een bewustwording, niet alleen voor jou maar ook voor jouw collega’s. Een gehackt wachtwoord wil niemand!

En nu?

Ik weet nu dat er zoveel simpele oplossingen zijn die je zonder moeite hiervoor beschermen. Te beginnen met het daadwerkelijk veranderen van de wachtwoorden die je bent tegengekomen. Je kunt hierbij gebruik gaan maken van een wachtwoordmanager. Deze helpt je niet alleen een veilig, uniek wachtwoord te genereren, maar voor de vergeetachtigen zoals ik, ook met het onthouden ervan. Niet alleen op je computer maar ook met een app op je telefoon. Zo heb ik altijd en overal alles bij de hand. Zowel zakelijk als privé wel zo veilig en dat vind ik dan wel weer een fijn gevoel! Jij ook?

Meer weten?

DarkWeb ID is een service waarbij je alle e-mailadressen in jouw domein structureel kunt laten controleren op basis van de laatste gegevens op het darkweb. Wij bieden deze dienst voor een beperkt aantal domeinen aan voor €25,- per maand. Benieuwd wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met één van onze adviseurs. Ze kunnen je ook een advies geven in de mogelijkheden tot het beheersen van de risico’s door bijvoorbeeld gebruik te maken van een wachtwoordmanager.

Meer weten over een wachtwoordmanager? Lees dan de blog van onze adviseur Marc van Erp over het belang van een wachtwoordmanager.
Lees de blog hier!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marie-Janne de Wit,
ze vertelt je er graag meer over

HR

Stuur een e-mail
Marie-Janne de Wit

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: