Je organisatie beschermen tegen cybercriminelen doe je zo
Blog

Je organisatie beschermen tegen cybercriminelen doe je zo

Hoe kan ik mijn organisatie optimaal beschermen tegen cybercriminelen? Anno 2020 is elk bedrijf genoodzaakt om zich serieus met dit thema bezig te houden. Mkb’ers die hun zaakjes niet goed op orde hebben, zijn een gemakkelijke prooi voor kwaadwillende hackers. Daarom is het zaak om goed in kaart te brengen hoe jouw bedrijf er qua beveiliging voor staat.

Je organisatie beschermen tegen cybercriminelen doe je zo

Security Scan

‘Ik dacht dat ik het goed geregeld had!’ Hoe vaak hoor je dat ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime niet zeggen? Blijkbaar hadden die ondernemers hun databeveiliging toch niet zo goed op orde dan dat ze zelf dachten. Hoe kun je als mkb’er dergelijk onheil voorkomen? “Een eerste belangrijke stap is het laten uitvoeren van een Security Scan“, zegt Roy de Bruijn, ICT-adviseur en teamleider advies bij Tredion. “Zo’n scan geeft inzicht in hoe jouw bedrijf er op het gebied van cyberbeveiliging voor staat. Vervolgens worden er ook aanbevelingen gedaan voor maatregelen om de beveiliging te optimaliseren en de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.” Roy plaatst daar de kanttekening bij dat je niet kunt volstaan met een eenmalige security scan. “Omdat geen enkele ICT-omgeving een jaar lang hetzelfde blijft, zal ook zo’n security check minstens ieder jaar moeten worden herhaald. Want bedenk dat ook hackers niet stil zitten; zij zijn continu bezig met het bedenken van nieuwe manieren om bedrijfsdata te stelen.”

Wil jij weten wat de actuele status is van jouw security? Plan dan hier een gratis Security Scan in!

Wat levert het op?

Hoewel niemand meer twijfelt aan de noodzaak van een optimale cyberbeveiliging, hebben in de praktijk veel mkb’ers dit (nog) niet goed geregeld. “Als het gaat om investeren in maatregelen tegen cybercrime, ervaren veel ondernemers nog steeds een hoge drempel”, weet Roy. “Dat komt onder meer doordat zij zich niet bewust zijn van de voordelen van een goede beveiliging. Vaak hebben zij ook niet goed in beeld wat een bepaalde investering hen oplevert. Zo kan het bijvoorbeeld rendabeler zijn om te investeren in een cloudoplossing van pakweg vijftienduizend euro dan in een eigen server van twaalfduizend euro. Dit omdat een eigen server ook verborgen kosten met zich meebrengt, zoals airco’s voor het koelen van de serverruimte, stroom en onderhoud. Bovendien biedt een cloud-oplossing extra voordelen, zoals overal en altijd kunnen werken, geen over- of ondercapaciteit en schaalbaarheid.”

Meer weten over de cloud oplossingen van Tredion? Je leest er hier meer over!

Two factor authenticatie

Voor het bereiken van een optimaal security level is het ook van wezenlijk belang om je medewerkers bewust te maken van de gevaren van cybercrime. Volgens Roy is het daarbij een verstandige zet om met two factor authenticatie te gaan werken: “Medewerkers die vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere applicaties en webservices brengen het bedrijf namelijk in gevaar. Door gebruik te maken van two factor authenticatie voorkom je dat al je bedrijfsgegevens in handen van hackers komen.”

Next Level security

Hoe weet je hoe jouw bedrijf ervoor staat qua cyberbeveiliging? Daar kom je snel achter door het laten uitvoeren van een security scan. En hoe zorg je er vervolgens voor dat je beveiliging blijvend goed geregeld is? Wij helpen je bij het bereiken van Next Level security. Neem contact op.

Lees ook mijn blog over de gevolgen van thuiswerken op de veiligheid van jouw organisatie. En wat je hieraan kunt doen.
Lees de blog hier!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over

Commercieel directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Roy de Bruijn

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: