Meervoudige identificatie: het nieuwe normaal in beveiliging
Blog

Meervoudige identificatie: het nieuwe normaal in beveiliging

Multi-Factor Authenticatie – MFA – vormt een belangrijk onderdeel van onze beveiligingsdiensten. Het is een methode die je ook kent van privégebruik, bijvoorbeeld voor het inloggen op je social mediakanalen. Tweetraps en Multi-factor Identificatie zijn inmiddels breed geaccepteerde inlogmethodes. Marc van Erp vertelt in deze blog de ins-and-outs van MFA. 

Meervoudige identificatie: het nieuwe normaal in beveiliging

Je kent het wel: je ontvangt een code op je smartphone, omdat je op de pc probeert in te loggen. Bevestig de code en je bent veilig ingelogd! Tweetraps en Multi-factor Identificatie maken gebruik van diezelfde authenticatiefactoren. De eerste stap is identificatie op basis van iets wat je ‘weet’: een wachtwoord. De tweede stap is iets wat je ‘bent’: bijvoorbeeld een vingerafdruk. En de derde stap, ten slotte, is iets wat je hebt: een smartphone, of een bankscanner… 

Tweetraps verifiëren wordt bij veel diensten toegepast. Je kunt bijvoorbeeld ook voor jouw persoonlijke LinkedIn-account MFA instellen. Dit betekent dat je niet meer alleen met je wachtwoord kunt inloggen, maar hiervoor ook een tweede verificatiemethode toepast. Dit maakt jouw account veiliger en enorm lastig te hacken. Of je het nu privé of zakelijk gebruikt: MFA is iets wat je standaard zou moeten toepassen.   

Update: Om in deze tijd veilig te blijven, heeft Multi Factor Authenticatie een nieuwe versie gelanceerd in mei 2023. Deze update voegt een extra verificatiestap toe. Meer weten? Lees dan deze blog over de nieuwe versie van MFA.

Hoe kan ik MFA toepassen?

Dat doe je al! Zodra je gebruikmaakt van onze diensten via Microsoft 365 pas je MFA toe. Wij hebben deze beveiligingsmethode als standaard opgenomen in onze diensten. Zo voorkomen we dat je account wordt gehackt: je krijgt een melding wanneer wordt geprobeerd onder jouw identiteit in te loggen. Wanneer jij niet diegene bent die probeert in te loggen, weet je dat het ‘foute boel’ is! Het is hierin erg belangrijk dat je alert bent en niet zomaar een identificatiemelding accepteert. Over deze menselijke factor van security schreef mijn collega Richard een blog. Lees deze hier 

Kan ik MFA zowel zakelijk als privé gebruiken? 

Zeker! Als er de mogelijkheid is om MFA in te stellen, dan raad ik je aan om dit te doen. Ook voor jouw niet-zakelijke accounts, zoals je social media kanalen of andere apps. Door deze beveiligingsvorm als standaard op te nemen, creëer je een extra beveilingslaag waar mogelijke indringers tegenop lopen. Wanneer deze beveiligingsnormen standaard worden toegepast, voorkom je veel ellende! 

Wil je aan de slag met MFA? Bekijk dan ook onze video over het instellen van Multi Factor Authenticatie.

Het is belangrijk steeds stappen te blijven zetten op het gebied van beveiliging. Grootschalige cyberaanvallen, zoals op de Colonial Pipeline in de Verenigde Staten of, dichterbij, bij de gemeente Twente, zijn voorbeelden van het belang van goede online security! In de Verenigde Staten werd losgeld geëist door de hackers en in Twente ging veel – privacygevoelige – informatie verloren. 

Is jouw security nog up-to-date? 

Ben je benieuwd naar de status van jouw digitale beveiliging. Doe dan bij ons de security scan. Tijdens deze scan lopen we door de acht lagen van security heen. Wil je meer weten over onze Next Level Security waaronder MFA? Neem dan contact met mij op. 

Doe de security scan

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marc van Erp,
hij vertelt je er graag meer over

Adviseur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Marc van Erp

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: