Voorkom dataverlies én downtime met een back-up
Blog

Voorkom dataverlies én downtime met een back-up

Het is van cruciaal belang om regelmatig back-ups te maken van (belangrijke) digitale bedrijfsgegevens. Dataverlies door bijvoorbeeld een hardware storing, cyberaanval of menselijke fout kan namelijk enorme gevolgen hebben. Weet jij of jouw back-ups op orde zijn? Marc van Erp licht op World Backup Day toe hoe jij jouw data kunt veiligstellen!

Voorkom dataverlies én downtime met een back-up

Het belang van een back-up

Heb jij nagedacht over hoe vaak je back-ups maakt en hoe snel je weer online bent na een calamiteit? Dit zijn cruciale vragen waar je als ondernemer niet omheen kunt. Of het nu gaat om belangrijke documenten, klantgegevens of financiële informatie. Het verlies van data kan enorme gevolgen hebben voor je bedrijfsvoering en het imago van je organisatie.

Om te zorgen dat de data van jouw organisatie veilig is en altijd valt terug te halen, heb je een back-up nodig. Een back-up biedt:

  • Bescherming tegen gegevensverlies;
  • Herstel van verloren gegevens;
  • Continuïteit van je organisatie;
  • Bescherming tegen cybercriminaliteit.

Microsoft maakt geen back-ups

Een veelvoorkomende misvatting is dat platformen zoals Microsoft automatisch back-ups maken van jouw bedrijfsgegevens. Helaas is dit niet het geval. Als ondernemer dien je zelf te zorgen voor een betrouwbare back-up oplossing voor al jouw bedrijfsdata binnen het Microsoft 365 platform, of wel de moderne werkplek. Houd hier rekening mee als je data opslaat binnen OneDrive, SharePoint en Teams!

Lees meer over de Microsoft 365 back-up oplossing van Tredion.

Traditionele vs. moderne back-up

De traditionele databack-up focust op het voorkomen van dataverlies. Als organisatie is het voorkomen van dataverlies belangrijk, maar je wil natuurlijk ook de downtime minimaliseren.

Met behulp van een moderne back-up oplossing zoals onze continuïteitsoplossing minimaliseer je deze downtime. Met deze oplossing kijk je naar het totale plaatje en stel je daarbij de vraag: hoe snel krijg ik mijn bedrijf weer up and running in het geval van een systeemuitval? Het doel is dan ook het minimaliseren van de downtime én het voorkomen van dataverlies.

Jij hebt als bedrijf snel weer beschikking tot je serveromgeving, wanneer een calamiteit zich voordoet. Denk hierbij aan het kapotgaan van een fysieke server of aan een cyberaanval. Maar ook op kleiner niveau kunnen we data en bestanden snel terughalen, wanneer iets per ongeluk verwijderd is. Op die manier kunnen jij en je medewerkers ontzettend snel weer beschikken over de serveromgeving.Back-up vs continuïteitsoplossingLees meer over de verschillen tussen de traditionele back-up en de continuïteitsoplossing.

Tips voor jouw back-up

Wil je controleren of jouw back-up oplossing op orde is? Houd dan rekening met deze belangrijke tips:

  1. Maak regelmatig een back-up van al jouw data;
  2. Bewaar je back-ups versleuteld;
  3. Zorg dat je een kopie van de back-up in de cloud beschikbaar stelt;
  4. Test jouw back-ups of deze écht werken als je ze terugzet;
  5. Zorg dat je back-up beschermd is tegen malware

Wil jij een Next Level back-up oplossing?

Tredion gaat Next Level met het veiligstellen van gegevens. Wil jij dit ook? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag!

Neem contact met mij op

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marc van Erp,
hij vertelt je er graag meer over

Adviseur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Marc van Erp

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: