Innovatie zit in ons DNA: 2 jaar met een chip in je hand?!
Blog

Innovatie zit in ons DNA: 2 jaar met een chip in je hand?!

Innovatief: één van onze kernwaarden. Wij werken met de nieuwste technieken om onze klanten verder te helpen. Maar ook privé gaat het hart van Jan van Wijgerden sneller kloppen van innovaties. Hij test maar al te graag de nieuwste ontwikkelingen. Eén van deze innovaties is een NFC-chip welke hij nu twee jaar in zijn hand heeft. In deze blog deelt Jan zijn ervaringen tot nu toe.

Innovatie zit in ons DNA: 2 jaar met een chip in je hand?!

Waarom!?

Een NFC-chip (Near Field Communication-chip) is een contactloze communicatiemethode op korte afstand met een unieke code. Mensen vragen mij vaak waarom ik gekozen heb om de chip in te brengen in mijn hand. Mijn voornaamste reden is dat ik een echte gadget fan ben én dit graag wil toepassen in de praktijk. Ik vind het leuk om nieuwe, Next Level technieken uit te proberen. Na wat vooronderzoek kwam ik er ook achter dat de praktische toepasbaarheid groot is. Toen heb ik de keuze gemaakt; dit ga ik doen!

Gespecialiseerde tattooshop

Ondertussen zijn we twee jaar verder en ben ik helemaal gewend aan de chip in mijn hand. Ik heb de chip gekocht in Amerika en ben toen langs geweest bij een gespecialiseerde tattooshop om deze te laten inbrengen. Ik moet bekennen dat het inbrengen best zeer deed, maar nu gelukkig allang niet meer! Je ziet de chip bijna niet, het is een soort rijstkorreltje. Je kan als je héél goed kijkt een wit streepje herkennen.

De chip zorgt vaak voor leuke gesprekken op verjaardagen, mensen geloven het bijna niet! Wil je zien hoe het inbrengen van de chip eruitzag bij mij? Check dan deze video!

Nooit meer je sleutel kwijt

Er zijn veel praktische toepassingen. De unieke code van de chip kun je namelijk toevoegen aan verschillende systemen. Ik gebruik de chip thuis om de deur open en dicht te doen. Zo ben ik nooit meer mijn sleutel kwijt of vergeten. Super handig!

Zakelijk gebruik ik de chip ook. Ik kan op kantoor alle deuren opendoen met de chip en het alarm er op- en afzetten. Kort geleden hebben we ook de multi functional kopieermachine toegevoegd aan de chip. Nu kan ik via mijn hand mij identificeren. De kopieermachine herkent dan dat ik het ben en mijn documenten worden zichtbaar om te printen. Collega’s doen dit met een pincode of losse tag, ik kan dit direct met de chip.

Ik heb ook mijn LinkedIn-profiel gekoppeld aan de NFC-chip. Net als met een reguliere QR-code zijn er ook apps om NFC-codes te scannen. Als iemand nu met zijn of haar telefoon mijn chip scant, dan wordt er een QR-code en link zichtbaar. Zo kun je direct naar mijn LinkedIn.

In onderstaande video laat ik je zien hoe dit er in de praktijk uitziet:

What’s Next?

De chip is alweer een beetje verouderd, de techniek is nu zo ver dat je ook kunt betalen met je chip. Daarom krijg ik een nieuwe chip voor betalen. De huidige chip laat ik gewoon zitten. Hier kun je nog meer mee zoals je auto ontgrendelen of reizen in het openbaar vervoer.

Hoe het er in de toekomst uit zal zien? Ik verwacht dat op de korte termijn de chip zoals ik deze heb nog niet gebruikt zal worden. Er is niet geheel verrassend wat weerstand om een chip onder je huid in te brengen. Ik hoor vaker dat het een ‘eng’ idee is en dat mensen denken dat ze gevolgd kunnen worden. Alternatieven zoals je mobiele telefoon gebruiken zijn er al. Uit de praktijk kan ik je vertellen dat de chip nóg handiger is dan de mobiele telefoon.

Wil jij meer weten over mijn ervaringen met de chip? Neem gerust contact met mij op.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Jan van Wijgerden,
hij vertelt je er graag meer over

Directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Jan van Wijgerden

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: