World Summit AI 2023
Blog

World Summit AI 2023

De afgelopen twee dagen was onze collega Jan van Wijgerden aanwezig op de World Summit AI in Amsterdam. Ben je benieuwd naar de laatste innovaties en inzichten op het gebied van AI? In deze blog geeft Jan een verslag van zijn ervaringen!

World Summit AI 2023

Het tijdperk van Artificial Intelligence

De belofte van Tredion aan onze klanten luidt: “Wij zorgen dat je altijd klaar bent voor de toekomst”. Deze belofte is niet alleen erg belangrijk, maar ook geen gemakkelijke. Binnen de ICT hebben we al met veel nieuwe trends en ontwikkelingen te maken gehad, waarvan de transitie naar de cloud voor ons misschien wel de grootste was, zeker in combinatie met cybersecurity.

Nu staan we echter voor het tijdperk van Artificial Intelligence, dat overigens helemaal niet zo nieuw is als sommige mensen denken. Veel sprekers op de World Summit AI beginnen hier dan ook hun presentatie mee. AI bestaat heel lang en is al breed toegepast. Wat wel is veranderd, is de verhoogde toegankelijkheid (zoals ChatGPT) en de grote hoeveelheid data waarop AI-modellen nu zijn gebaseerd.

Vooroplopen in AI-ontwikkelingen

Terug naar de World Summit AI: we willen natuurlijk vooroplopen wat betreft de ontwikkelingen rondom AI, zodat we zowel Tredion als onze klanten verder kunnen helpen. De World Summit AI was dan ook een uitgelezen kans om bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen. We mogen trots zijn als Nederland dat dit evenement al voor de zevende keer in Nederland wordt georganiseerd! Het kan natuurlijk een drempel vormen om voor slechts twee dagen naar het buitenland te reizen, zoals naar Qatar, waar het evenement volgend jaar (helaas) plaatsvindt.

Regulering

Ondanks dat AI al lang wordt toegepast, gaan de ontwikkelingen zo snel dat de samenleving met de mogelijkheden is overvallen. AI is in die zin net zo nieuw als de auto dat ooit was. Met de komst van een nieuwe technologie zijn er zowel kansen als bedreigingen.

Het is aan de overheid om te bepalen aan welke voorwaarden nieuwe technologieën moeten voldoen. Neem als voorbeeld de auto: het is nu vanzelfsprekend dat een rijbewijs verplicht is, dat auto’s uitgebreid worden getest, en dat ze moeten voldoen aan diverse richtlijnen, zoals die voor verlichting. Ook zijn er bijvoorbeeld boetes voor te hard rijden. Dit is iets wat nu dus heel normaal is, maar dit heeft tientallen jaren geduurd.

AI bevindt zich nu in een vergelijkbare fase als de auto destijds, toen de auto steeds meer werd ingezet. Er moeten nog veel afspraken gemaakt worden, wat al een uitdaging op zich is, maar de technologie ontwikkelt zich zo snel dat het heel lastig wordt voor de overheid om dit bij te houden. Over dit onderwerp heb ik drie verschillende sessies gevolgd en, om eerlijk te zijn, kan ik de complexiteit niet overzien.

De AI Act

Met de AI Act loopt de Europese Unie ver voorop in AI-regelgeving. Hoewel dit de ontwikkelingen lijkt te kunnen vertragen, kan de uitkomst zijn dat de EU als eerste volwassen AI-oplossingen hebben die veel beter voorbereid zijn op de toekomst. Denk hierbij vooral aan privacy, transparantie van de modellen en of AI niet ingezet wordt voor verkeerde doeleinden. Een ander opvallende geluid dat ik hoorde was: “Amerikanen innoveren, Europeanen reguleren.”

Dit was, naast de kansen, een van de meest besproken onderwerpen. Ook op de Expo waren verschillende bedrijven die zich bezighielden met het helpen van ondernemingen om te voldoen aan de Europese AI Act.

De blog gaat onder de afbeelding verder.

World Summit AI 2023

Voorbeelden van AI

Verschillende sessies gingen ook over hoe je AI vandaag de dag kunt toepassen. Iets wat mij als mkb-ondernemer vanzelfsprekend aanspreekt. Hierin gaf Werner Vogels, CTO van Amazon, een realistisch beeld. Zoals we het zien in een sciencefictionfilm als Minority Report of The Matrix zal het voorlopig niet worden.

Voorbeelden die vandaag de dag worden ingezet zijn:

  1. Met drones slim gewassen besproeien.
  2. Analyseren van borstkanker waarbij door middel van AI 40% vaker de juiste diagnose wordt gesteld.
  3. Foto’s herkennen die niet op social media gedeeld mogen worden.

Dit zijn maar drie voorbeelden, maar zo zijn er eindeloos veel applicaties die AI vandaag de dag succesvol gebruiken.

De kansen van AI

Maar wat gaan we morgen doen met AI? De basis van AI is betrouwbare data. Dat is voor nu nog weleens een probleem en hierin zijn echt nog grote stappen te maken. Het is belangrijk om bijvoorbeeld ChatGPT niet te gebruiken voor fact-checking, maar dit altijd zelf nog te onderzoeken.

Binnen ondernemingen hebben we vaak ook veel data die we goed kunnen gebruiken om te voorspellen. Deze is over het algemeen niet “vervuild” en kan je dus ook als mkb-ondernemer in de breedste zin inzetten om binnen je business zaken te voorspellen. Dit geeft 100% een concurrentievoordeel op je concurrent die dit niet toepast of geen data beschikbaar heeft.

Dit is ook wel gelijk een bruggetje dat AI geen keuzes maakt, maar ons vooral gaat helpen om keuzes te maken. In heel veel gevallen moeten mensen zelf nog de definitieve keuze maken. Want het resultaat van AI is niet zwart-wit!

AI in de toekomst

Wat gaan we dan in de toekomst met AI doen? Ik heb hiervoor een sessie gevolgd van Divya Chander. Het onderwerp was “I can read your mind.” Hoewel er nog veel in de onderzoeksfase zit, zal ik een aantal voorbeelden geven waar wetenschappers nu mee bezig zijn:

  1. Het is mogelijk om, als iemand naar een afbeelding kijkt, door middel van het uitlezen van onder andere hersengolven, deze afbeelding te regenereren. Bij het eerste onderzoek zag je enkel schaduwlijnen, maar bij het laatste onderzoek leek de afbeelding enorm veel op het origineel.
  2. Hetzelfde kunnen ze ook doen met welke muziek iemand luistert. Dit resultaat was misschien iets minder indrukwekkend, maar wetende wat de complexiteit hiervan is, echt mind-blowing.
  3. Verder zijn er al implantaten die onder je hersenvlies worden ingebracht om bepaalde delen van je hersenen te stimuleren, maar ook om gegevens uit te lezen. Het bedrijf Neuralink van Elon Musk heeft toestemming gekregen om dit verder te gaan testen op mensen. Het gaat dan niet meer om één connectiepunt, maar meer dan 1000.

Deze ontwikkelingen heeft Divya ertoe gezet om zich hard te maken dat ons “brein” altijd van onszelf blijft en dat bijvoorbeeld een overheid deze technologie niet mag toepassen. Er is hiervoor al een daadwerkelijk conceptvoorstel waar de VN naar kijkt. Misschien komt sciencefiction toch wel wat dichterbij…

Scholing in het AI-tijdperk

Ik wil afsluiten met een erg belangrijk onderdeel: opleiding en scholing. De jeugd heeft de toekomst en groeit op met AI. 51% van alle kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud gebruikt ChatGPT al en ouders hebben in veel gevallen geen idee wat ze ermee doen. Iets wat ik al eerder heb genoemd: ChatGPT is geen fact-checker en verzint (hallucineert) letterlijk feiten.

Een kinderpsycholoog lichtte toe dat kinderen het snelst leren en zelfvertrouwen ontwikkelen wanneer een antwoord op een vraag wordt bevestigd. Dit brengt een risico met zich mee, aangezien ChatGPT soms overtuigende antwoorden biedt die feitelijk onjuist zijn, of slechts een bepaalde waarschijnlijkheid van juistheid hebben. Het is onze taak om kinderen te begeleiden en op te voeden, zodat ze de uitkomsten van AI op de juiste wijze interpreteren.

Daarnaast dienen we AI te beschouwen als een persoonlijke assistent, die ons in staat stelt taken efficiënter en/of effectiever uit te voeren. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn, zijn: het adequaat bevragen (‘prompten’) van een AI-oplossing en het begrijpen van de wijze waarop antwoorden op basis van data worden gegenereerd. Fact-checking wordt super belangrijk en ik voorspel dat dit een standaard onderdeel van het schoolcurriculum wordt.

Ga jij aan de slag met AI?

Vanzelfsprekend heb ik nog veel meer gehoord en mensen gesproken, maar dit is te veel om op te schrijven. Wil je als organisatie nu ook een start maken met AI? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. Bekijk ook de mogelijkheden van onze workshop ‘Starten met Artificial Intelligence’.

Bekijk de workshop

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Jan van Wijgerden,
hij vertelt je er graag meer over

Directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Jan van Wijgerden

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: