Microsoft 365 Copilot: de verschillende varianten
Blog

Microsoft 365 Copilot: de verschillende varianten

Sinds kort heeft Microsoft verschillende AI-tools gelanceerd om je productiviteit te verhogen. Populaire varianten zijn Copilot in Microsoft 365, in de webbrowser en in Windows 11. Hoewel deze op het eerste gezicht op elkaar lijken, is het handig om te begrijpen wat de verschillen zijn. In deze blog legt onze collega Marvin Melkert dit uit.

Microsoft 365 Copilot: de verschillende varianten

Gepubliceerd op 19-04-2024

Welke vormen van Copilot zijn er? 

Er zijn ondertussen meer dan 8 verschillende Microsoft Copilots. In deze blog richten we ons op de onderstaande veelgebruikte varianten:

  1. Copilot in Microsoft 365 (betaald, nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal)
  2. Microsoft Copilot in de webbrowser (gratis, beschikbaar in de Nederlandse taal)
  3. Microsoft Copilot in Windows 11 (gratis, nog niet beschikbaar in Nederland)

Deze varianten profiteren van Microsoft’s beveiligingsmaatregelen, wat betekent dat je data binnen de Microsoft-omgeving veilig blijft. Hieronder verkennen we de mogelijkheden per Copilot-toepassing.

1. Copilot in Microsoft 365

Microsoft 365 Copilot is geïntegreerd met Microsoft 365-applicaties zoals Word, Excel, PowerPoint, SharePoint en Teams. Deze versie haalt informatie uit bronnen binnen je Microsoft-omgeving, zoals documenten, e-mails en chats.

In enkele seconden kan het samenvattingen maken van Teams-vergaderingen en Word-documenten, Excel-visualisaties genereren op basis van tekstinvoer en concepten voor e-mails genereren in Outlook.

Belangrijk is ook dat jouw privacy beschermd blijft: Copilot gebruikt de data niet om te leren en laat alleen de informatie zien waar jij toegang tot hebt. Bovendien worden al deze gegevens verwerkt binnen jouw eigen Microsoft-omgeving, wat betekent dat jouw data veilig blijft.

De Copilot for Microsoft 365-licentie kun je per gebruiker in een jaarlicentie toevoegen aan je Microsoft 365-account.

Copilot is momenteel niet beschikbaar in het Nederlands, maar wordt eind april 2024 verwacht.

2. Microsoft Copilot

Microsoft Copilot (voorheen Bing AI Chat) is een gratis AI-chatbot die toegankelijk is via webbrowsers op verschillende besturingssystemen zoals Windows, macOS, en iPadOS. De chatbot is beschikbaar in het Nederlands.

Deze versie van Copilot kan het internet scannen om vragen te beantwoorden, tekst te generen of AI-afbeeldingen te maken en bewerken. Het biedt gratis toegang tot ChatGPT4, wat normaal een betaalde dienst is.

3. Microsoft Copilot in Windows 11

Copilot in Windows 11 is een gratis AI-aangedreven assistent die wordt geïnstalleerd met Windows 11 versie 23H2 en hoger. Deze versie gaat een stap verder dan de Microsoft Copilot-zoekoptie die we hierboven hebben besproken. Het brengt Copilot direct naar je bureaublad, waardoor je programma’s kunt openen, instellingen kunt wijzigen, en meer.

Dit opent nieuwe mogelijkheden, omdat je in feite Microsoft Copilot kunt gebruiken om Windows 11 te besturen. Helaas is deze optie momenteel niet beschikbaar in Nederland. Net als de webbrowser-versie, biedt deze gratis variant geen toegang tot jouw Microsoft 365 data.

Copilot vs. ChatGPT

Maar wat is het verschil ten opzichte van ChatGPT? ChatGPT is een geavanceerd AI-model, ontwikkeld door OpenAI, Dit model is getraind op een enorme dataset van tekstgegevens om contextueel relevante en goed geformuleerde antwoorden te kunnen genereren op menselijke vragen. ChatGPT is breed inzetbaar voor verschillende taken zoals tekstgeneratie, het maken van samenvattingen, vertalingen, en meer

Informatie die je invoert in de gratis variant van ChatGPT kan door OpenAI toegankelijk zijn en mogelijk worden gebruikt voor verdere verbetering van hun modellen. De betaalde Microsoft 365 Copilot daarentegen, profiteert van Microsoft’s uitgebreide beveiligingsmaatregelen en privacybeleid. Dit garandeert dat je gegevens beter beschermd zijn binnen het ecosysteem van Microsoft, wat vooral van belang is voor zakelijke gebruikers die met gevoelige informatie werken.

De verschillen op een rij

In onderstaande tabel zetten we de verschillen per AI-tool op een rij.

Copilot tabel varianten

Wil jij AI inzetten voor zakelijke doeleinden? Kies dan voor Copilot in Windows 11 of Copilot in Microsoft 365. Deze varianten slaan jouw gegevens niet op en gebruiken je inbreng niet om hun AI-model te trainen. Daarnaast profiteren deze varianten van Microsoft’s beveiligingsmaatregelen.

*Een tenant is een omgeving bij Microsoft specifiek voor jouw organisatie, waarin alle online services van Microsoft zijn opgeslagen. Met Copilot in Microsoft 365 kun je de gegevens (waar jij rechten toe hebt) in jouw tenant raadplegen.

Ontdek de Copilot Starterkit

Wil jij aan de slag met de betaalde versie van Microsoft 365 Copilot? Om je te helpen bij de implementatie, hebben wij een starterkit ontwikkeld. Open de starterkit voor meer informatie over het vijfstappenplan en de bijbehorende investering. Enthousiast? Neem dan contact op met jouw persoonlijke adviseur of stuur een e-mail naar advies@tredion.nl.

Informatie starterkit

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marvin Melkert,
hij vertelt je er graag meer over

Control Center Tredion Engineer

Stuur een e-mail
Marvin Melkert

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: