Artificial Intelligence in de praktijk
Blog

Artificial Intelligence in de praktijk

Artificial Intelligence (afgekort AI) is een toonaangevende technologie die voortdurend evolueert. Nieuwe artikelen over dit onderwerp verschijnen regelmatig en de verschillende termen vliegen je om de oren. We begrijpen dat het lastig is om het overzicht te behouden. Daarom hebben we in deze blog de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij gezet.

Artificial Intelligence in de praktijk

Next generation AI

Laten we beginnen met de basis: wat is AI? AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. AI kan redeneren, plannen, leren en taal begrijpen. Het brein achter kunstmatige intelligentie heet ‘machine learning’. De machine leert van gegevens en wordt op deze manier steeds slimmer.

Deze technologie is al aanwezig in jouw auto, smartphone, Siri, Cortana, wasmachine, webshops. AI is echter voortdurend in ontwikkeling. Met Next generation AI verwijzen we naar de volgende fase van kunstmatige intelligentie en AI-toepassingen.

ChatGPT

Eén van de bekendste chatbots die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie is ChatGPT. ChatGPT is in november 2022 gelanceerd. GPT staat voor Generative Pretrained Transformer (Generatief Vooraf Getrainde Transformator). Dit houdt in dat het prototype data verzamelt van het internet.

Microsoft Bing

Bing is de zoekmachine van Microsoft en wordt gebruikt in de internetbrowser Microsoft Edge. Als je aan de slag wilt met AI in je internetbrowser, dan moet je gaan voor Bing. Bing is de eerste zoekmachine waarin AI is verwerkt. Om Bing te gebruiken heb je geen account nodig en het is gratis.

Update: Helaas is de Copilot-functie in Bing niet meer gratis. Je hebt een E3 of E5 licentie nodig om hier gebruik van te kunnen maken.

Wat is er mogelijk met de chatbot van Bing?

  1. Chatten: je kunt chatten met Bing.
  2. Opstellen: je kunt Bing vragen om een tekst op te stellen, zoals een e-mail, blogpost of een lijstje met ideeën. Je kunt ook de toon van het bericht kiezen, bijvoorbeeld professioneel, informeel, enthousiast, informatief of grappig.
  3. Inzichten: hier kun je zien waar veel naar gezocht wordt op het internet.

Let wel op, deze technologie staat nog in de kinderschoenen. Controleer dus altijd goed de resultaten en wees hier kritisch op. In de onderstaande video laten we zien hoe Bing werkt aan de hand van een voorbeeld!

Microsoft 365 Copilot

Bing is slechts het begin, want Microsoft wil grotere stappen zetten met de introductie van Copilot. Een baanbrekende ontwikkeling die ChatGPT verbindt met de applicaties van Microsoft 365. Veel van deze applicaties gebruik je dagelijks, zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams.

In PowerPoint kan Copilot je bijvoorbeeld helpen bij het creëren van prachtige presentaties en in Outlook kun je lange e-mails samenvatten en voorgestelde antwoorden genereren. In Teams maakt Copilot vergaderingen productiever door belangrijke discussiepunten samen te vatten en suggesties te doen voor actiepunten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die Copilot biedt. Voor meer informatie kun je terecht op het officiële blog van Microsoft. Bekijk ook de introductievideo hieronder!

Update: Sinds 1 november 2023 is Copilot beschikbaar voor Enterprise-klanten. Het is nog onbekend wanneer Copilot voor het mkb beschikbaar wordt. We zetten belangrijke informatie voor je op een rij:

  1. Alleen de Engelstalige versie is beschikbaar voor klanten met een Enterprise Agreement en meer dan 300 gebruikers.
  2. Minimaal een E3-licentie is vereist.
  3. De kosten zijn vastgesteld op €30,- per gebruiker.
  4. Het is onduidelijk of Copilot te combineren is met een Microsoft Business Premium-licentie.

Onze verwachting is dat Copilot tegen de zomervakantie van 2024 beschikbaar zal worden voor mkb-ondernemingen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn! Vragen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Engeline Schellekens,
ze vertelt je er graag meer over

Projectbegeleider / Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Engeline Schellekens

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: