Datamanagement: de eerste stap naar veilige informatie met AI
Blog

Datamanagement: de eerste stap naar veilige informatie met AI

Datamanagement is een term die in onze digitale wereld steeds weer naar voren komt. Maar wat houdt datamanagement eigenlijk in? En waarom is het juist nu zo belangrijk? Lisa Knegten gaat dieper in op deze vragen en de rol die datamanagement speelt in het tijdperk van Artificial Intelligence.

Datamanagement: de eerste stap naar veilige informatie met AI

Met deze blog verwijst Lisa naar de podcast over datamanagement die zij samen met collega Marc Bras opnam. Luister hieronder direct naar deze podcast of luister via Spotify of Podbean.

Wat is datamanagement?

Stel je voor dat je huis een digitale omgeving is, en alle spullen die je bezit – van e-mails tot documenten en chats – zijn de data. Datamanagement is dan als het organiseren en onderhouden van al die digitale spullen, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en gebruiken om je zakelijke doelen te bereiken. Het is dus eigenlijk het opruimen van je digitale zolder, zodat je een overzichtelijke en georganiseerde omgeving hebt om in te werken. Daarnaast is veiligheid ook een aspect: goed opbergen, zodat niet iedereen aan jouw spullen kan zitten.

Waarom is datamanagement juist nu zo belangrijk?

Datamanagement wordt vaak beschouwd als de eerste stap naar het veiligstellen van waardevolle informatie, vooral in het tijdperk van Artificial Intelligence – AI – en geavanceerde technologieën. Met de explosie van data in de digitale wereld is het essentieel geworden om grip te krijgen op al die informatie. En ervoor te zorgen dat die data veilig, betrouwbaar en accuraat is.

Risico’s van het overslaan van datamanagement

Het belang van datamanagement wordt duidelijk wanneer we kijken naar de risico’s van het overslaan ervan. Slecht datamanagement kan leiden tot teleurstellingen, zoals onnauwkeurige informatie, privacy problemen en zelfs juridische complicaties. Het is als het gooien van een boemerang: slechte data-invoer komt altijd weer bij je terug. Wat veiligheid betreft, kan het risico van het overslaan van datamanagement ook zijn dat mensen toegang tot data hebben, die niet voor hen bestemd is.

De rol van datamanagement bij AI en Microsoft Copilot

Datamanagement speelt een cruciale rol bij het succesvol implementeren van AI en bijvoorbeeld Microsoft Copilot. Vooral bij het goed en veilig gebruikmaken van deze geavanceerde technologieën. Door ervoor te zorgen dat de data schoon, georganiseerd, betrouwbaar en veilig toegankelijk is, leg je een solide basis voor het gebruik van deze technologieën en kun je nauwkeurige resultaten verwachten.

Hoe kan Tredion helpen?

Bij Tredion begrijpen we het belang van goed datamanagement en bieden we op maat gemaakte oplossingen om organisaties te helpen grip te krijgen op hun data-omgeving. Van het opruimen van de digitale zolder tot het opzetten van een solide rechtenstructuur en het bieden van trainingen om medewerkers bewust te maken van het belang van, en te helpen met, datamanagement in hun dagelijkse werkzaamheden. Wij begeleiden onze klanten op hun reis naar een geoptimaliseerde data-infrastructuur. Volg daarom onze ‘grip op je data-sessie‘.

Datamanagement als eerste stap naar waardevolle informatie

Datamanagement mag dan een breed en wollig begrip lijken, het vormt wel de basis voor een veilige en waardevolle dataomgeving. Vooral in dit AI-tijdperk en andere geavanceerde technologieën. Door te investeren in datamanagement, leg je een solide basis voor de toekomst en zorg je dat je klaar bent voor de uitdagingen en kansen die komen gaan. Tredion helpt je bij elke stap van je datamanagement.

Wil jij aan de slag met datamanagement? Neem dan contact met mij op. Of vul onderstaand formulier in, wanneer je vrijblijvend meer informatie wilt ontvangen over de grip op je data sessie.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Lisa van Rijn-Knegten,
ze vertelt je er graag meer over

Microsoft 365 Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Lisa van Rijn-Knegten

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: