Cybersecurity: weet jij waar je moet beginnen?
Blog

Cybersecurity: weet jij waar je moet beginnen?

Als ondernemer kan je niet meer zonder aandacht voor cybersecurity. Het onderwerp is alleen zó veelomvattend dat het soms lastig blijkt om een keuze te maken voor een juiste start. Daarnaast ligt de lat sowieso hoog anno nu: niet alleen worden cybercriminelen steeds slimmer, ook het vele thuiswerken blijkt extra risico’s met zich mee te brengen. Hoe dan ook, het start met het op orde brengen van een aantal basiszaken.

Cybersecurity: weet jij waar je moet beginnen?

Heb jij het op orde?

Een voorbeeld daarvan is patch management: er zijn in de praktijk tal van bedrijven die verzuimen de laatste updates te installeren. Dit is een belangrijk aspect om uit te rollen én vervolgens te blijven monitoren. Daarnaast blijkt ook het onderwerp back-ups nogal eens een thema dat te weinig aandacht krijgt. Terwijl dit voor zowel de traditionele servers als voor de online omgeving geldt. Ook zaken als anti-virussoftware, die niet alleen geïnstalleerd maar ook up to date is, horen bij de basis van een veilige IT-omgeving. Verder kun je niet meer zonder multi factor authentication (MFA) en zijn ook firewalls onverminderd belangrijk. Het vele thuiswerken maakt dit laatste thema overigens nog behoorlijk uitdagend. VPN kan binnen dat kader een goede oplossing zijn. Op die manier zorg je ervoor dat de toegang tot een netwerk beveiligd is, en dat het niet uitmaakt of je vanuit kantoor of vanuit een andere omgeving werkt. Zo kunnen we de cloud bijvoorbeeld beveiligen via conditional access, wat betekent dat je alleen toegang hebt met een beveiligde laptop. Toch prettig als je medewerkers vanuit huis werken… Uiteindelijk draait het allemaal om data: die wil je beveiligd hebben, ongeacht waar deze staan.

Niets doen geen optie

Eén ding weet je zeker: als je niets doet gebeurt er niets. En dat is dus geen optie wanneer je in deze tijd spreekt over cyberveiligheid. Dus waar moet je als mkb-ondernemer naar kijken? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je doen om de minimale veiligheid af te dekken? Het start met de selectie van een goede ICT-partner die veel kennis en ervaring in huis heeft. Wil je alvast praktisch aan de slag? En direct een compleet overzicht van jouw IT-security? Ontdek hoe jouw organisatie presteert op basis van de 8 lagen van security. Plan een gratis Tredion Security Scan in. Tijdens een sessie van circa 45 minuten lopen wij door de security omgeving van jouw organisatie. In het rapport dat je ontvangt vind je onder andere per security-laag een score met handige tips & tricks om jouw security te verbeteren.

Plan de scan meteen even in, dan heb je de eerste stap vandaag al gezet.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Richard Snel,
hij vertelt je er graag meer over

Security Specialist

Stuur een e-mail
Richard Snel

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: