Alternatieve internetverbinding via Starlink
Blog

Alternatieve internetverbinding via Starlink

Starlink is een divisie binnen ruimtevaartfabrikant en ruimtetransportbedrijf SpaceX (opgericht door Elon Musk). Met de satellieten van Starlink kun je met internet verbinden op locaties waar de toegang onbetrouwbaar of volledig onbeschikbaar is. De essentie is: zet een schotel op je dak waar je ook maar wil en je hebt supersnel internet. Deze nieuwe internetverbinding moest natuurlijk getest worden! In deze blog vertelt Jan van Wijgerden meer over Starlink en zijn bevindingen.

Alternatieve internetverbinding via Starlink

Hoe werkt Starlink?

Er zijn een paar componenten voor internet via Starlink: de satelliet-internetconstellatie (ook wel Starlink genoemd) die internettoegang naar de aarde straalt, de hardware die nodig is om verbinding te maken met de satellietinternetservice van Starlink en de abonnementskosten. Wanneer je je abonneert op Starlink krijg je een kit met een satellietschotel en een router. Om de verbinding tot stand te brengen moet je de schotel opstellen. Deze ontvangt het signaal en geeft de bandbreedte door aan je router. Er is ook een Starlink-app om je te helpen de beste locatie te kiezen om de ontvanger te plaatsen.

Waarom Starlink?

Zeker voor gebieden waar geen vaste en/of mobiele verbinding beschikbaar is, is Starlink een interessant alternatief. Je kunt Starlink ook inzetten als back-up verbinding naast een minder stabiele verbinding in een buitengebied met beperkte alternatieven.

Onze resultaten

Er moest onderhoud worden gedaan aan het internet bij mij thuis. Een perfect moment om de internetverbinding van Starlink te testen! Ik heb niet getest met sneeuw of zware regen, maar de resultaten waren erg goed. De snelheid was goed en stabiel met +/- 70Mbit down en +/-30Mbit up en een Ping van 104ms. Na 30 minuten stond er al een update klaar voor de router die probleemloos werd geïnstalleerd. Ook een leuk feitje: er zit een verwarmingselement in voor als het sneeuwt. Je moet er maar aan denken. Al met al indrukwekkend!

Resultaten Starlink

De toekomst van Starlink

Uiteindelijk hoopt Starlink de hele planeet te omringen met satellieten die een bruikbaar en snel netwerk bieden. Zo zou iedereen toegang krijgen tot internet! Het zal echter geen alternatief zijn voor locaties waar glasvezel aanwezig is.

Meer weten over Starlink? Stuur mij dan gerust een berichtje!

Neem contact op!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Jan van Wijgerden,
hij vertelt je er graag meer over

Directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Jan van Wijgerden

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: