Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over
Commercieel directeur / ICT Strateeg
Stuur een e-mailAls gevolg van de sterk toegenomen digitalisering is werken in de cloud gemeengoed geworden. Toch staan veel ondernemers hier nog wat sceptisch tegenover. Hoe houd ik mijn data binnenshuis? Zijn mijn bedrijfsgegevens wel veilig in de cloud? Kan ik mijn bedrijfsdata niet beter op mijn eigen server bewaren? Dit zijn vragen die veel bedrijven bezighouden. Het werken in de cloud is echter veel veiliger dan menigeen denkt. Wij leggen uit waarom.
‘Het geeft mij een veilig gevoel dat al onze bedrijfsgegevens worden bewaard op een server die gewoon binnen ons gebouw staat.’ Hoe vaak hoor je dat ondernemers niet zeggen? Wat in eerste instantie logisch in de oren klinkt, klopt in werkelijkheid echter niet. Want het bewaren van je kostbare bedrijfsdata op een server biedt slechts een schijnveiligheid. Wat gebeurt er namelijk als een server door onvoorziene omstandigheden niet meer werkt? Zoals bij een failure, een kortsluiting of, in het ergste geval, wanneer het hele bedrijf in vlammen opgaat? Dan zijn al je bedrijfsgegevens voorgoed verloren. Veel ondernemers staan daar echter niet bij stil.
Voor ondernemers die nu nog terughoudend zijn om hun bedrijfsdata in de cloud te bewaren, is het goed om te beseffen dat veel van zijn gegevens al lang in dit extern opslagsysteem staan. Zo worden gegevens op bijvoorbeeld LinkedIn en internetbankieren ook bewaard in de cloud. Dit geeft al aan hoe veilig deze externe opslag van data wel niet moet zijn. Als het gaat om beveiliging van gegevens, laten cloudleveranciers dan ook niets aan het toeval over. Zij pakken alles in het groot aan: omdat zij gegevens bewaren voor enorm veel klanten, is ook hun budget voor databeveiliging heel hoog. In elk geval vele malen hoger dan een doorsnee MKB’er daar ooit aan zou kunnen besteden.
Hoe veilig het werken in de cloud in feite is, kunnen we het best illustreren aan de hand van de veelgebruikte cloudopslag van Microsoft. Als je werkt met Microsoft 365, dan bewaart Microsoft standaard maar liefst drie versies van jouw data in drie verschillende gebouwen. Bovendien worden deze data continu gesynchroniseerd en automatisch geback-upt.
Als extra geruststelling mag gelden dat er op het terrein van Microsoft ook nog een vierde gebouw met een eigen datacenter staat. Mocht er in één van de andere drie gebouwen onverhoopt iets misgaan – bijvoorbeeld door vocht, stroomuitval of brand – dan wordt dit probleem met dit vierde datacenter automatisch opgelost. Daardoor ben je als gebruiker van Microsoft altijd honderd procent verzekerd van een veilige opslag van al je data. Natuurlijk, van een wereldspeler als Microsoft mag je ook wel verwachten dat hij alles in het werk stelt om zijn eigen imago en dat van zijn gebruikers tot het uiterste te beschermen. Dit voorbeeld toont echter vooral aan dat je er als ondernemer gerust op kunt zijn dat je data in de cloud optimaal zijn beveiligd.
Lees ook onze blog met tips over het beveiligen van je bedrijf online! Nog steeds niet overtuigd hoe veilig je bedrijfsdata in de cloud zijn? Neem dan contact met ons op. We leggen het je graag uit!
Lees de blog hier!
Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over
Commercieel directeur / ICT Strateeg
Stuur een e-mail