De toekomst van wonen: hoe wij onze huizen slim hebben gemaakt
Blog

De toekomst van wonen: hoe wij onze huizen slim hebben gemaakt

In deze blog gaan we in gesprek met Nick en Dennis, twee collega’s die zich hebben verdiept in het creëren van een slim huis. Het automatiseren van je huis kan echt een toegevoegde waarde hebben en het dagelijkse leven gemakkelijker maken. Bovendien biedt het een unieke kans om je technische vaardigheden te ontwikkelen.

Nick de Wijer en Dennis Cornelissen delen in dit interview hun ervaringen en tips over hoe je je eigen huis slim kunt maken en welke apparaten daarbij van pas komen. Nick is ICT Engineer in de buitendienst. Nick: “Ik ben verantwoordelijk voor het uitvoeren van ICT-projecten bij onze klanten.” Dennis is ICT Engineer en Teamleider van de buitendienst. Dennis: “Ik ondersteun bij projecten en ben bezig met het optimaliseren van processen.”

Benieuwd naar hun verhaal? Lees dan verder!

De toekomst van wonen: hoe wij onze huizen slim hebben gemaakt

Wat is een slim huis?

Nick: “Voor velen is een slim huis bediening via een app. Wij gaan een stapje verder door alles te automatiseren. Een slim huis zou de meeste taken automatisch moeten uitvoeren op basis van tijd en locatie (persoon). Op deze manier voegt een slim huis écht wat toe.”

Dennis: “Iedereen heeft tegenwoordig wel een app van de zonnewering, de oven of misschien wel je auto. Ik ben door mijn collega Nick en Robin overtuigd dat het eigenlijk wel slimmer kan. Wie wil nou zijn licht nog bedienen in de gang of in de tuin buiten? Dit moet en kan slimmer of eigenlijk nog beter gezegd, automatisch!”

Welke slimme apparaten hebben jullie?

Nick: “Een combinatie van slimme lampen en bewegingssensoren. Alle deuren en ramen zijn voorzien van een sensor voor onder andere inbraakbeveiliging. De wasmachine is verbonden met de WiFi en geeft een seintje als het programma klaar is. Ook hebben we een slimme deurbel, WiFi en switches van UniFi. De rookmelders van FireAngel zijn verbonden via Z-Wave en zorgen ervoor dat je alle verlichting in kan schakelen bij brand, zodat je zo snel en veilig mogelijk je huis kan verlaten. Slimme stekkers van onder andere Shelly zijn verbonden via de WiFi voor het uitlezen van het stroomverbruik. De slimme thermostaat van Nefit voor het verwarmen van de woning. Een P1 meter om het stroom- en gasverbruik van de gehele woning uit te lezen. Sonos door de woning heen voor muziek en meldingen vanuit mijn slimme huis…”

Dennis: “Dit is voor mij nog wel een lange lijst! Als ik ergens voor ga dan pak ik ook helemaal uit. We zijn begonnen met twee slimme ovens van Siemens en al snel volgde de Nest Thermostaat, Skoda auto, 30 Shelly dimmers en schakelaars, Unifi camera’s, bewegingssensoren… Alles bij elkaar heb ik nu ongeveer 120 slimme apparaten in huis waarvoor alle sensoren en schakelaars bij elkaar wel bijna 1000 opties hebben.”

Wie van jullie is het ‘verst’?

Nick: “Ik denk dat we allebei verder zijn op specifieke vlakken van het slimmer maken van onze woning. Ik ben vooral ver met het automatiseren van scenario’s op basis van tijd en locatie. Dennis heeft de meeste producten gekoppeld aan zijn slimme huis die hij kan bedienen via zijn smartphone en smart speakers.”

Dennis vervolgt: “Het verst is best wel lastig om te zeggen. Als je kijkt naar aantal apparaten loop ik denk ik nu wel op kop. Ik probeer hier en daar wat zaken te automatiseren, maar de slimste manier hoe je eenvoudig moet automatiseren blijft altijd een kunst. Ik laat Nick dit altijd eerst even uitzoeken. Ik moet het thuis ook nog steeds kunnen uitleggen wat je moet doen als je het huis uitgaat of juist thuiskomt. De vissen zijn in ieder geval blij dat ze op een vast tijdstip eten krijgen, het licht aangaat en water op de juiste waardes blijft.”

Wat is jullie favoriete gadget?

Nick: “Ik ben stiekem heel blij met mijn ‘slimme’ brievenbus. Een deur/raamsensor gekoppeld aan de brievenbus, waardoor ik een melding ontvang op mijn telefoon als er post in de brievenbus zit. Simpel, maar doeltreffend!” Dennis: “De auto! Wie wil nou niet dat als je uit bed komt, in je agenda staat dat je naar een klant of werk moet dat de auto voorverwarmd is, de ruit ontdooid of in de zomer juist een lekkere koele auto.”

Welke apparaten staan op de wishlist?

Nick: “Voor mij de slimme gordijnen en ruimteregeling voor het verwarmen van de woning in specifieke ruimtes. Met slimme gordijnen kun je bijvoorbeeld film kijken, maar je kunt deze ook gebruiken om de warmte naar binnen te krijgen of juist buiten te houden op warme dagen.” Dennis sluit daarbij aan: “Slimme gordijnen staan bij mij ook nog op het lijstje. Maar ook de achtertuin automatiseren met een watersysteem staat bij mij hoog op het lijstje!”

Welke tips willen jullie meegeven?

Nick: “Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt en maak vooraf een plan op basis van je budget. Combineren van producten is mogelijk met een hub zoals Homey of Home Assistant. Hou wel rekening met de verschillende protocollen (Z-Wave, Zigbee, WiFi, Bluetooth en in de toekomst Matter). Hier vind je meer uitleg over de protocollen.”

Dennis: “Zoals Nick aangeeft hangt alles samen met wat voor netwerk je gebruikt voor de slimme apparaten. Voor sommige apparatuur heb je juist WiFi nodig en is er geen andere optie. Voor veel andere apparaten heb je juist keuze. Om te starten zonder dat je uitgebreide kennis hebt van ICT is Philips HUE (Zigbee) of Shelly Cloud (WiFi) altijd aan te raden. Maar wil je alles automatiseren en heb je ICT-kennis? Kijk dan vooral eens naar Home Assistant! Dit is in mijn ogen het platform om alles te bundelen en slimmer te maken.”

Heb je nog vragen over het slim maken van je huis of over onze expertise op het gebied van ICT? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder!

Smart home Nick Dennis

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Nick de Wijer,
hij vertelt je er graag meer over

ICT Engineer Buitendienst

→ Stuur een e-mail
Nick de Wijer

Meer verhalen

Wij werken o.a. samen met deze partners: