vorige

Blog

‘Veiligheid én gebruiksgemak met een wachtwoordmanager’

Eigenlijk weten we het allemaal: het is verstandig verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts te gebruiken. Die wachtwoorden kunnen inhoudelijk maar beter zo onpersoonlijk mogelijk zijn. En kies dan voor wachtwoord-zinnen, in plaats van één woord. Wij adviseren echter een wachtwoordmanager te gebruiken. Marc van Erp vertelt op Nationale Check Je Wachtwoorden Dag waarom wij dat een must vinden!

Voor de overtuigingskracht begin ik met een aantal feiten: wanneer je wachtwoord uit acht karakters bestaat, kan het door een hacker met eenvoudig te verkrijgen software binnen acht uur worden gekraakt. Als je daarentegen de moeite neemt tot het verzinnen van veertien kleine letters, duurt het al 51 jaar. Bij het verzamelen van veertien kleine en grote letters, cijfers én symbolen zit je helemaal veilig, voor de komende tweehonderd miljoen jaar!

Verzinnen én onthouden

Zoveel verschillende wachtwoorden verzinnen en onthouden? Dan zeg ik: kies voor een wachtwoordmanager. Nu hybride werken steeds vanzelfsprekender is en verschillende apparaten worden gebruikt, is een digitale kluis de beste optie. De wachtwoordmanager maakt complexe en willekeurige wachtwoorden voor je aan. En je draagt de kluis altijd bij je op één van je apparaten. Je hoeft voortaan nog maar één goed wachtwoord te onthouden en dat is die van jouw eigen digitale wachtwoordenkluis.

Social engineering

Wanneer je zelf een wachtwoord wilt verzinnen, is het risico groot dat je vervalt in ‘persoonlijke kenmerken’ of dat je voor een gemakkelijk te onthouden optie kiest. Denk bijvoorbeeld aan ‘welkom01’ of het antwoord op de controle vraag wanneer je jouw wachtwoord vergeten bent. Hackers zetten social engineering in voor het achterhalen van persoonlijke woorden. Ze maken gebruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Door bestudering van je social media kanalen, ‘leren ze je kennen’, waardoor het achterhalen van persoonlijke kenmerken in wachtwoorden eenvoudiger wordt.

Gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager

Geen gevaar daarvoor in het geval van de door ons gebruikte wachtwoordmanager LastPass. De wachtwoordmanager die wij inzetten is zeer gebruiksvriendelijk. LastPass vult het benodigde wachtwoord in op het apparaat wat je op dat moment gebruikt. Ook gewijzigde wachtwoorden worden doorgevoerd. Je hebt slechts één wachtwoord nodig om je digitale kluis te openen. Met behulp van tweestapsverificatie, is ook de toegang tot je eigen digitale kluis goed beveiligd en snel toegankelijk door een biometrisch kenmerk als je vingerafdruk.

Digitale dreigingen

LastPass is platform-onafhankelijk. Wij configureren en integreren van de wachtwoordmanager, zoals het installeren van de plug-in voor je medewerkers. Daarnaast bieden we trainingen aan voor gebruikers. We merken in het verlengde van die trainingen dat er behoefte ontstaat naar kennis over mogelijke digitale dreigingen. In dat geval is het volgen van onze security awareness trainingen een serieuze optie!

Wil je meer informatie over onze wachtwoordmanager LastPass en hoe je deze kunt gebruiken? Stuur mij dan gerust een e-mail of bekijk onze pagina hierover.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marc van Erp,
hij vertelt je er graag meer over

Adviseur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: