Update MFA: de nieuwe manier van inloggen
Blog

Update MFA: de nieuwe manier van inloggen

Multi Factor Authenticatie (afgekort MFA) is een extra beveiligingslaag tijdens het inloggen. Wanneer je toegang wil tot een account of applicatie, moet je nogmaals jouw identiteit verifiëren door middel van een code of extra goedkeuring in een app. Onbewust maak je hier al vaker gebruik van, bijvoorbeeld bij het inloggen met je DigiD of bij het inzien van je creditcardgegevens.

Al jaren geldt MFA als één van de veiligste manieren om jouw account te beschermen tegen hackers. Om in deze tijd veilig te blijven, heeft Multi Factor Authenticatie een nieuwe versie gelanceerd. Vanaf maandag 27 februari 2023 wordt deze nieuwe versie voor Tredion klanten (die gebruikmaken van MFA) actief. Maandag 8 mei 2023 wordt dit voor elke organisatie die gebruikmaakt van MFA de standaard. In deze blog inclusief instructievideo vertelt onze collega Lisa Knegten hier alles over!

Update MFA: de nieuwe manier van inloggen

Waarom MFA?

MFA is in deze digitale tijden een welkome aanvulling op het securitybeleid van organisaties. Hackers worden steeds creatiever. Alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is niet voldoende meer om jouw accounts te beveiligen. MFA is een extra verificatie om ervoor te zorgen dat hackers jouw privégegevens en bedrijfsgegevens niet eenvoudig kunnen inzien.

Is MFA 100% veilig?  

Ja en nee. Theoretisch gezien is MFA een waterdicht systeem. Er is echter één zwakke schakel in dit geheel, en dat zijn wij zelf. Omdat de techniek steeds beter wordt in het beveiligen van de ICT-omgeving, zoeken hackers naar nieuwe mogelijkheden. Ze maken hier gebruik van menselijke fouten.

Een voorbeeld: Een medewerkster van een bedrijf kreeg op één dag maar liefst 300 keer de melding of ze iets goed wilde keuren via de Microsoft Authenticator-app. Uit frustratie heeft zij uiteindelijk op ‘Goedkeuren’ geklikt, om van de meldingen af te zijn. Ze dacht dat de app op hol geslagen was. Die ene klik heeft enorme gevolgen gehad voor het bedrijf. Het bedrijf werd namelijk gehackt. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook onze blog over MFA Bombing.

Om deze nieuwe cyberdreiging tegen te gaan introduceert Microsoft nu de nieuwe manier van inloggen.

Hoe werkt de nieuwe versie van MFA?

Vanaf maandag 27 februari gaat de vernieuwde versie van MFA live voor Tredion klanten. Ben je geen klant van Tredion? Dan gaat deze update live vanaf maandag 8 mei. Dit gaat automatisch, je hoeft hier verder dus niks voor te doen.  In onderstaande video leggen we uit hoe het de uitbreiding van het inlogproces uitziet. Liever geen video? Lees dan onder de video verder.

Hoe log je in met MFA? We zetten de stappen voor je op een rij:

1. Je vult je gebruikersnaam in.
2. Je vult je wachtwoord in.
3. Je krijgt geen melding met ‘Goedkeuren’ op je telefoon, maar je krijgt nu een getal te zien. Dit getal voer je in op jouw mobiel in de Microsoft Authenticator app (dit is dezelfde app die je altijd gebruikt).
4. Je ziet jouw locatie én de naam van de app of website waar je wil inloggen. Controleer dit altijd. Voor de locatie geldt dat je alleen hoeft te kijken of het land klopt, het kan dus zo zijn dat er een andere locatie in het land waar je je bevindt genoemd wordt.
5. Klopt de informatie? Dan klik je op ‘Ja’.
6. Je bent nu ingelogd!

Let op: Gebruik jij een Apple Watch? Deze ondersteunt Microsoft niet meer. Voor de nieuwe versie van MFA kun je alleen de Microsoft Authenticator-app op je mobiele telefoon gebruiken.

Hulp nodig?

Vragen over deze blog? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Lisa van Rijn-Knegten,
ze vertelt je er graag meer over

Microsoft 365 Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Lisa van Rijn-Knegten

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: