Starten met Microsoft OneNote
Tip

Starten met Microsoft OneNote

Schrijf jij je notulen altijd en type je het vervolgens over in Word? Of e-mail jij je notulen nog steeds door, zodat iedereen de notulen kan inlezen en zijn of haar punten eruit kan halen? Dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan met OneNote, een digitaal notitieblok. Engeline vertelt in deze blog meer over OneNote en de mogelijkheden.

Starten met Microsoft OneNote

Microsoft OneNote wordt ook wel een notitieblok genoemd. Het is mogelijk om je notities te delen met andere mensen en met meerdere gebruikers te werken in hetzelfde bestand. Naast dat OneNote een handig middel voor jouw vergaderingen is, is het ook makkelijk inzetbaar voor je persoonlijke notities. Je kunt OneNote inzetten als jouw digitale notitieblok waar je via je laptop of je mobiel altijd en overal bij kunt.

Gedurende projecten die weken, maanden of zelfs jaren kunnen duren, verzamel je ontzettend veel notities met ideeën, aantekeningen en documenten. OneNote zorgt ervoor dat je alles overzichtelijk bij de hand hebt!

Aan de slag met OneNote

Je kunt OneNote op twee manieren openen. De eerste optie is via www.office.com. Log in en ga naar de negen puntjes links bovenin. Zoek hier naar OneNote. De tweede optie is direct via de app. Klik op het startmenu en zoek naar OneNote.

Je hebt via de app twee varianten van OneNote: OneNote voor Windows 10 en OneNote App. De opmaak is anders, maar verder is de werking hetzelfde. In deze blog nemen we je mee in onze favoriet, OneNote voor Windows 10.

Het menu van Microsoft OneNote

Als je OneNote voor Windows 10 hebt geopend zie je een menu. Ik neem je mee door het menu!

  1. Start: Bij start kun je werken in je eigen notitieblokken. Je kunt een nieuw notitieblok toevoegen door in onderstaand voorbeeld te klikken op ‘Lotte @ Tredion’ en vervolgens links onderin te kiezen voor ‘Notitieblok toevoegen’. Binnen dit notitieblok kun je vervolgens een sectie toe. Onder deze sectie kun je pagina’s toevoegen die dienen als notities. Probeer hier eens notities te maken en te oefenen met de opmaak. Je kunt bijvoorbeeld een takenlijst maken voor jezelf.
  2. Invoegen: Via het tabblad ‘Invoegen’ kun je verschillende onderdelen toevoegen aan jouw notitie. Denk aan een tabel, een bestand, afbeeldingen en meer. Als je een onderdeel toevoegt en hierop klikt krijg je een extra tabblad waar je bijvoorbeeld de afbeelding kunt bewerken.
  3. Tekenen: Via het tabblad ‘Tekenen’ kun je in jouw notities tekenen. Tip! Vergeet niet om te klikken op ‘Tekenen met muis of aanraking’ (het icoon met de muis en de rode streep) om te beginnen. Als je ‘Objecten typen of selecteren’ hebt aangevinkt kun je namelijk geen pen selecteren om te tekenen.
  4. Beeld: In het tabblad ‘Beeld’ kun je de pagina opmaken. Denk hierbij aan paginabreedte en paginakleur. Ook kun je hier eenvoudig de tekst vertalen door te klikken op ‘Vertalen.
  5. Help: Via help kun je online trainingen inzien en de nieuwste functies bekijken.

OneNote voorbeeld

Templates maken

Als je vaker gebruikmaakt van OneNote kan het handig zijn om te werken met templates. Bij Tredion gebruiken we OneNote bijvoorbeeld als agenda of voor notulen tijdens vaste overleggen. Tijdens deze overleggen gebruiken we dezelfde opmaak voor de agenda.

Een template aanmaken voor pagina’s doe je heel eenvoudig:

  1. Maak een pagina aan in een sectie naar keuze en noem de pagina ‘Template’.
  2. Maak de pagina zoals jij het graag wenst.
  3. Met de rechtermuisknop krijg je de optie ‘Instellen als standaardsjabloon’.
  4. Klik op ‘+ Pagina toevoegen’.
  5. Nu zal elke pagina die je binnen deze sectie toevoegt de opmaak uit de template krijgen. Je kunt uiteraard de pagina vervolgens bewerken en de paginanaam aanpassen.

Hieronder zie je een voorbeeld template:

Template OneNote

Nóg slimmer werken met OneNote?

Met deze blog kom je al een heel eind, maar er is nog meer mogelijk met Microsoft OneNote. Wil jij alles uit OneNote halen voor jou en je team? Plan dan een interactieve training in met ons. Tijdens de training geven we je praktische tips en tricks om OneNote optimaal te gebruiken.

Plan een training in

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Engeline Schellekens,
ze vertelt je er graag meer over

Projectbegeleider / Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Engeline Schellekens

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: