‘Kwetsbare keten is grootste gevaar’
Blog

‘Kwetsbare keten is grootste gevaar’

Als vertegenwoordiger van een ‘IT-dienstverlener voor het MKB’ werd ik recent uitgenodigd deel te nemen aan de Dutch IT Cybersecurity Assembly. Deze verzameling van twaalf autoriteiten op het gebied van IT kwam bijeen om de IT-veiligheid van Nederland bespreken en te kijken naar manieren om die te verbeteren.

‘Kwetsbare keten is grootste gevaar’

Blog Jan van Wijgerden

Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat cybersecurity in het MKB een uitdaging is. Als Tredion bieden wij pasklare oplossingen. Bewustwording en het niet onderschatten van cybersecurity spelen daarin een centrale rol. Hoewel oplossingen voorhanden zijn, blijkt in de praktijk dat de prioriteiten in het MKB doorgaans ergens anders liggen.

Onderschatting

Terwijl naar mijn mening om twee redenen ook in het MKB de cybersecurity niet onderschat mag worden! Enerzijds heb je als ‘individueel’ bedrijf al heel veel schade wanneer je door een gebrek aan bescherming getroffen wordt door een cyberaanval. Verlies van data, reputatieschade, stilgevallen processen en zelfs het betalen van losgeld.

Keten

Ik denk dat je het probleem ook breder moet zien: als midden- of kleinbedrijf maak je deel uit van een bepaalde keten. Vaak zijn tientalen bedrijven in het MKB afhankelijk van een keten. Als bijvoorbeeld een transporteur getroffen wordt door een cyberaanval, dan heeft dat vanzelfsprekend gevolgen voor meerdere bedrijven. De gevolgen van een geslaagde aanval door internetcriminelen reiken veel verder dan jouw data, processen of portemonnee.

Proactief

Daarom pleit ik voor een proactieve houding van MKB’ers op het gebied van cybersecurity. Zoals gezegd is het wezenlijk je te beseffen dat behalve jouw eigen onderneming ook heel de keten waar jij deel van uitmaakt kwetsbaar is door een ontbrekende schakel in de beveiliging.

Deelnemers

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de andere aanwezigen mijn mening deelden. Mensen met verschillende achtergronden, maar allemaal met een beslissende positie op het gebied van IT of cybersecurity. Er waren CIO’s en IT-managers van overheids- en semioverheidsorganisaties aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van onder andere IT-dienstverleners, leveranciers met een specialisme in security, datacenterorganisaties, zakelijke eindgebruikers, juridische bedrijven en branche- en belangenorganisaties.

Achtergronden

Het was goed vanuit onze verschillende achtergronden kwesties te benoemen en mogelijke oplossingen aan te dragen. Andere punten die de revue passeerden waren cyberweerbaarheid en zowel intern als extern goed en consequent communiceren over aanvallen. Het belang van samenwerken door overheden en bedrijven werd aangestipt en één van de conclusies was dat de securitybranche moet leren om te praten over business-kansen, in plaats van alleen over de gevaren. We moeten samenwerken aan een positieve cultuur, waarin mensen toe durven te geven dat ze fouten hebben gemaakt, zodat iedereen ervan kan leren. De volgende bijeenkomst is al gepland!

Next Level security?

Ben je benieuwd welke oplossingen Tredion aanbiedt op het gebied van security? Bekijk dan eens ons dienstenoverzicht omtrent security. Van e-mail security tot security awareness voor jouw medewerkers. We gaan voor Next Level beveiliging!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Jan van Wijgerden,
hij vertelt je er graag meer over

Directeur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Jan van Wijgerden

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: