Ze zijn er nog steeds, MKB’ers die denken dat ze niet interessant zijn voor hackers. Verkeerd gedacht! Juist deze categorie bedrijven wekt de interesse van hackers. MKB’ers zijn namelijk bij uitstek ondernemers die werken vanuit passie voor hun dienst of product, waardoor zij meestal simpelweg geen tijd hebben om zich te verdiepen in de veiligheid van hun ICT-omgeving. Deze groep ondernemers loopt daardoor een veel grotere kans om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Niet voor niets zien wij in het mkb veel meer cyberaanvallen dan bij grote bedrijven.
Mkb’er gewild doelwit van hackers
Grote gevolgschade
De nog vrij recente cyberaanval op de Universiteit Maastricht, waardoor wetenschappelijke data niet meer bereikbaar waren en studenten niet meer bij hun e-mail konden, haalde het landelijke nieuws. Maar ook op kleinere schaal zijn er tal van voorbeelden te noemen van MKB’ers die het slachtoffer zijn geworden van hackers en voor wie de gevolgen net zo desastreus waren. “Bedenk daarbij ook dat de geleden schade niet alleen bestaat uit de kosten om het ICT-systeem weer te herstellen”, zegt Roy de Bruijn, ICT-adviseur en teamleider advies bij Tredion. “Denk ook aan gevolgschade die ontstaat, bijvoorbeeld door verlies van waardevolle bedrijfsdata of klanten die het vertrouwen in je bedrijf verliezen en daardoor contracten opzeggen. Kortom, de nadelige gevolgen van een cyberaanval zijn niet te onderschatten. Het optimaal beveiligen van je bedrijf tegen cybercriminelen is daardoor bepaald geen overbodige luxe.”
Kwetsbaarheden blootleggen
Zoveel is duidelijk: de tijd van de kop in het zand steken is definitief voorbij. Om je als bedrijf te wapenen tegen cybercrime, is het raadzaam om door een specialist als bijvoorbeeld Tredion al je online bedrijfsprocessen en ICT-infrastructuur eens onder de loep te laten nemen. “Daarbij komt namelijk aan het licht wat de kwetsbaarheden zijn binnen je ICT-omgeving”, legt Roy uit. “Het meest kwetsbare onderdeel zijn vaak de gebruikers. Een oplossing wordt daarbij vaak gevonden in een combinatie van techniek en training van medewerkers. Zij moeten zich vooral beter bewust worden van de gevaren van cybercrime.”
Lees ook onze blog over de gratis E-mail Threat Scan. Wij helpen je graag bij het beoordelen en beveiligen van jouw e-mailomgeving.
Lees de blog hier!
Tref adequate maatregelen
Het optimaal beveiligen van je ICT-landschap kan vaak al met betrekkelijke eenvoudige maatregelen. Zoals een firewall die bedrijfsdata en privacygevoelige informatie over klanten beschermt. Of een automatische, dagelijkse back-up waardoor bij een eventuele cyberaanval gegevens nooit langer dan één werkdag onbereikbaar blijven. Een andere mogelijkheid is een periodieke rapportage die inzicht geeft in de cyberaanvallen op een bepaald IP-adres, die vaak in bulk en in meerdere aanvallen per minuut plaatsvinden. Overigens bewijzen spamfilters, die verdachte mails herkennen en daarmee veel potentiële cyberaanvallen in de kiem smoren, zich daarbij steeds meer als onmisbaar.
Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan al onze security diensten hier en lees meer over onze Next Level oplossingen!
Next Level Security
Zoals gezegd, is de menselijke factor vaak het meest kwetsbare onderdeel binnen een ICT-omgeving. “Daarom is het zaak om je medewerkers extra alert te maken op de risico’s van cybercrime”, benadrukt Roy. “Bij Tredion geven wij trainingen, waardoor medewerkers weerbaarder worden tegen cybercrime en bijvoorbeeld de verleiding kunnen weerstaan om verdachte mailtjes te openen. Dit is onderdeel van onze security awareness oplossing. Alleen door het zodoende combineren van mens en techniek bereik je het niveau van Next Level Security, zoals wij dat noemen.”
Bescherm je bedrijfsgegevens
Wil jij je bedrijf ook optimaal beschermen tegen cyberaanvallen? Wij weten wat daar allemaal bij komt kijken. Neem gerust contact op.