Blog

Het Normenkader IBP: jouw gids naar digitale veiligheid in het onderwijs

In een tijd waarin informatiebeveiliging steeds crucialer wordt, staan onderwijsinstellingen en hun partners voor de uitdaging te voldoen aan specifieke normen en kaders. Met de toenemende digitalisering in het onderwijs nemen ook de dreigingen en privacyrisico’s toe.

Hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen en medewerkers veilig blijven leren en werken? Het Normenkader Informatiebeveiliging & Privacy (IBP) helpt je hierbij. In deze blog legt Roy de Bruijn uit wat het Normenkader IBP precies inhoudt, waarom het van belang is, en hoe je eraan kunt voldoen.

Gepubliceerd op 19-05-25

Wat is het Normenkader IBP?

Het Normenkader IBP omvat een set van richtlijnen en eisen ontworpen door Edu-K, speciaal voor onderwijsinstellingen om privacy en informatiebeveiliging te waarborgen. Het omvat 69 normen voor informatiebeveiliging, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het uitvoeren van beveiligingsaudits, en 25 normen voor privacy, zoals gegevensminimalisatie en het anonimiseren van data.

Deze richtlijnen richten zich op het creëren van een veilige leeromgeving waarin zowel persoonsgegevens worden beschermd als voldaan wordt aan wettelijke verplichtingen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het Normenkader wordt regelmatig bijgewerkt om relevant te blijven in het licht van nieuwe wetgeving en technologische ontwikkelingen.

Bekijk alle normen voor informatiebeveiliging en privacy op de website van Kennisnet.

Voor wie is het Normenkader?

Het Normenkader is van toepassing op alle onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Voor instellingen die ook met een zorginformatiesysteem werken, maar geen zorgverlener zijn, geldt ook de NEN7510-norm.

Wanneer moet jij hieraan voldoen?

Hoewel er geen strikte deadlines zijn, wordt van onderwijsinstellingen en hun partners verwacht dat ze op korte termijn beginnen met de implementatie van het Normenkader IBP. Het gaat vooral om proactief management en het nemen van verantwoordelijkheid voor de gegevensbescherming binnen de organisatie.

Het Groeipad: het stappenplan naar digitale veiligheid

Het Normenkader IBP is omvangrijk, wat het soms lastig maakt om te bepalen waar je moet beginnen. Om gestructureerd aan de slag te gaan met het Normenkader IBP, kun je gebruikmaken van het Groeipad. Dit pad helpt je stapsgewijs en projectmatig werken aan het voldoen aan de normen. De fases zijn als volgt:

  • Inrichten: Schep de randvoorwaarden om digitaal veiliger te worden. Dit omvat 7 deelprojecten.
  • Ontwikkelen: Dek de grootste risico’s af om je school direct beter te beschermen. Deze fase bevat 11 deelprojecten.
  • Uitbreiden: Breid je beveiligingsmaatregelen verder uit via 6 deelprojecten.
  • Verfijnen: Verfijn de aanpak van de belangrijkste risico’s met 7 deelprojecten.
  • Optimaliseren: Optimaliseer maatregelen en processen in 9 deelprojecten om een hoog beveiligingsniveau te garanderen.

Door het Groeipad te volgen, kun je stap voor stap de digitale veiligheid van je school verbeteren. Op de website van Kennisnet vind je meer informatie per deelproject.

Aan de slag met het Normenkader IBP

Bij Tredion staan we klaar om je te ondersteunen met vragen of advies over het Normenkader IBP, zodat jij gerust kunt bouwen aan een veilige en vertrouwde leeromgeving. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies op maat.

Neem contact met ons op

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Roy de Bruijn,
hij vertelt je er graag meer over
Commercieel directeur / ICT Strateeg
Klik hier stuur een e-mail

Meer artikelen