Gepubliceerd op 19-05-25
Wat is het Normenkader IBP?
Het Normenkader IBP omvat een set van richtlijnen en eisen ontworpen door Edu-K, speciaal voor onderwijsinstellingen om privacy en informatiebeveiliging te waarborgen. Het omvat 69 normen voor informatiebeveiliging, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het uitvoeren van beveiligingsaudits, en 25 normen voor privacy, zoals gegevensminimalisatie en het anonimiseren van data.
Deze richtlijnen richten zich op het creëren van een veilige leeromgeving waarin zowel persoonsgegevens worden beschermd als voldaan wordt aan wettelijke verplichtingen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het Normenkader wordt regelmatig bijgewerkt om relevant te blijven in het licht van nieuwe wetgeving en technologische ontwikkelingen.
Bekijk alle normen voor informatiebeveiliging en privacy op de website van Kennisnet.
Voor wie is het Normenkader?
Het Normenkader is van toepassing op alle onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Voor instellingen die ook met een zorginformatiesysteem werken, maar geen zorgverlener zijn, geldt ook de NEN7510-norm.
Wanneer moet jij hieraan voldoen?
Hoewel er geen strikte deadlines zijn, wordt van onderwijsinstellingen en hun partners verwacht dat ze op korte termijn beginnen met de implementatie van het Normenkader IBP. Het gaat vooral om proactief management en het nemen van verantwoordelijkheid voor de gegevensbescherming binnen de organisatie.
Het Groeipad: het stappenplan naar digitale veiligheid
Het Normenkader IBP is omvangrijk, wat het soms lastig maakt om te bepalen waar je moet beginnen. Om gestructureerd aan de slag te gaan met het Normenkader IBP, kun je gebruikmaken van het Groeipad. Dit pad helpt je stapsgewijs en projectmatig werken aan het voldoen aan de normen. De fases zijn als volgt: