Neem jij alle voorzorgsmaatregelen tegen cybercriminelen? Steeds meer bedrijven zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Het goede nieuws: met een ICT-securitybeleidsplan heb je een kompas in handen dat helpt om je eigendommen zo goed mogelijk te beschermen. Tim Kerseboom vertelt in zijn blog over de noodzaak en voordelen van zo’n plan.
Cybersecurity in de praktijk: het belang van een securitybeleidsplan
De noodzaak van cybersecurity
In mijn werk als adviseur en ICT-strateeg kom ik veel in contact met bedrijven. Wat opvalt is dat weinig mensen, van directie tot medewerker, zich bewust zijn van de risico’s. Uit onderzoek van De Kamer van Koophandel uit 2023 blijkt dat één op de vijf ondernemers te maken heeft met cybercriminaliteit.
Cybercriminelen komen in verschillende soorten en maten: van de hackende buurjongen tot een professioneel georganiseerde hackindustrie. Naast materiële schade is ook vaak sprake van reputatieschade. In de praktijk blijkt dat menselijk falen regelmatig de oorzaak is. Gelukkig valt hier dus ook wat aan te doen! Wees daarom voorbereid en scherp met een securitybeleidsplan.
Het beleidsplan beweegt mee
Laat ik gelijk benadrukken dat het opstellen van een securitybeleidsplan alleen niet genoeg is: het is een dynamisch document. Het bedrijf, de technologie, maar ook de medewerkers veranderen.
We weten uit de begintijd van het thuisinternet dat antivirussoftware of firewalls belangrijk zijn, maar dit soort tools zijn beperkt als een medewerker onbewust ergens anders de deur weer openlaat. Iedereen binnen het bedrijf heeft een rol in het veilig omgaan met cybersecurity. Bewustwording is een belangrijke voorwaarde om iedere medewerker scherp te krijgen en te houden!
Dit is dus een continu proces, zeker als bijvoorbeeld nieuwe medewerkers in dienst komen. In ons securitybeleidsplan zitten elf onderdelen variërend van die bewustwording tot het maken van werkafspraken of het beveiligen van alle apparaten die data gebruiken. Vergeet ook de fysieke omgeving niet: een ‘monteur’ die zegt de printer te komen repareren, kan verkeerde bedoelingen hebben.
Alle voordelen op een rij
Aangezien binnen een bedrijf vaak niet de juiste specialistische ICT-kennis aanwezig is, kun je dat opvangen door alle onderdelen op te schrijven in een securitybeleidsplan. Tip! Maak ook altijd een fysieke uitdraai, want het kan zomaar gebeuren dat het netwerk bij een cyberaanval niet meer beschikbaar is.
Met het securitybeleidsplan van Tredion:
- Ben je voorbereid als een cyberaanval onverhoopt toch gebeurt;
- Weet je welke stappen genomen moeten worden;
- Scheelt het veel tijd en stress door de goede voorbereiding;
- Heb je een helder overzicht van alle risico’s en gemaakte afspraken;
- Ontdek je tijdens het opstellen al de verbeterpunten;
- Vergroot je de veiligheid van waardevolle bedrijfseigendommen.
Ga jij voor Next Level security?
Het is begrijpelijk dat je als ondernemer of medewerker niet alles weet over cybersecurity, maar vertrouw op de kennis en ervaring van onze ICT-specialisten. Met elkaar houden we alle deuren gesloten! Wil je meer informatie over het securitybeleidsplan? Download dan gratis het onderstaand whitepaper. Uiteraard kun je mij ook bereiken voor vragen!