De technische middelen zijn er! Maar: hoe zorg je ervoor dat ook je medewerkers bijdragen aan een zo veilig mogelijke omgeving? In deze blog benadrukt Marc van Erp dat ondanks al onze technische mogelijkheden, de mens toch echt een bepalende rol speelt in het bestrijden van cybercriminaliteit.
Bewustwording: het menselijke afweersysteem voor cyberaanvallen
Je hebt het punt bereikt dat technisch alles in het werk is gesteld je organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen. Op dat moment begint je grootste uitdaging: hoe passen je medewerkers cybersecurity toe?
Wat zijn de gevolgen van een geslaagde cyberaanval?
De recente hacks bij – Nederlandse – bedrijven bewijzen dat cybercriminelen ook de diepste slotgracht weten te omzeilen. Zij slechten de technische muur door de mens te verleiden. Om de verleiding tot het aanklikken van een dubieuze link te weerstaan, of een online formulier in te vullen, is bewustwording het sterkste wapen!
Uit een onderzoek van het Nederlandse Handelsregister van de Kamer van Koophandel in oktober 2021, blijkt dat Nederlandse bedrijven wekelijks 294 cyberaanvallen krijgen te verwerken. Ongeveer één op vijf ondernemers heeft ermee te maken. Een geslaagde hack kost een onderneming gemiddeld 67.000 euro.
Hoe creëer je bewustwording onder je medewerkers?
Wanneer je technische afweersystemen zijn ingericht, is de volgende stap het creëren van bewustwording onder je medewerkers. Over bewustwording bij je medewerkers is al eerder een blog geschreven. Het herkennen van mogelijke aanvallen beperkt de risico’s aanzienlijk. Je medewerkers moeten weten wat ze kunnen verwachten. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat phishing e-mails in de toekomst eerder worden herkend en niet worden geactiveerd. De vervolgstap is zorgen dat je medewerkers scherp blijven. De bewustwording mag niet verslappen!
Focus door online trainingsprogramma
Met onze security awareness trainingen leren we je medewerkers de gevaren te herkennen. We bieden een uitgebreid trainingsprogramma aan via een online platform. Het onderwerp leent zich wellicht niet voor de term, maar spelenderwijs – serious gaming – worden je medewerkers wegwijs gemaakt in de gevaren van cybercrime. Juist omdat bewustwording een continu leerproces is, bestaan onze awareness trainingen uit een meerjarenprogramma. Met afwisselende content op korte, regelmatige leermomenten ligt de focus op de mens in plaats van op de techniek. Alles is erop gericht wat jij en jouw medewerkers zelf kunnen doen om je organisatie te beschermen tegen een cyberaanval!
Meer dan techniek
Er is dus meer dan techniek nodig om je organisatie optimaal te beschermen tegen cyberaanvallen. Twijfel je of de techniek en het bewustzijn in orde zijn? Doe dan onze security scan! Deze scan geeft een totaalbeeld van je actuele security-status en brengt de actiepunten in kaart. Wil je meer weten over onze security awareness oplossing? Neem dan contact op met mij.
Ontdek de security awareness trainingen