Gamification: speel een spel en werk effectiever!
Blog

Gamification: speel een spel en werk effectiever!

Het principe van gamification is niet nieuw: we spelen immers al eeuwen spelletjes! Spelelementen in een digitale omgeving inzetten met als doel gebruikers te motiveren en effectiever te laten samenwerken, is meer van deze tijd. Femke Cornelissen legt in haar blog uit wat de toegevoegde waarde van gamification voor jouw organisatie kan zijn.

Gamification: speel een spel en werk effectiever!

Gamification is een krachtig veranderinstrument! Met behulp van spelelementen kan je medewerkers motiveren nieuwe dingen te leren en ander gedrag te vertonen. Door het spelelement zijn je medewerkers ontvankelijker dan wanneer je traditionele verandermethodieken inzet.

Wat is het doel van gamification voor jouw bedrijf?

Er bestaan verschillende soorten gamification. Wij maken in onze dienstverlening gebruik van games die ontwikkeld zijn voor een Microsoft Office 365 omgeving. Je kan teams of afdelingen tegen elkaar laten spelen. Het doel is om op een leuke manier beter te worden in digitale samenwerking. Productiviteit, motivatie en betrokkenheid worden verbeterd waar spelelementen en verandermanagement samenkomen!
Een game neemt drie tot vijf weken in beslag, waarbij je als gebruiker een half uur per week ‘speelt’. Wij werken over het algemeen met afdelingen binnen organisaties die tegen elkaar spelen, maar je kan het ook opnemen tegen andere bedrijven!

Hoe speel je een spel met een team van medewerkers?

Hét spel wat wij het meeste inzetten is ‘Smart Collaborators Working from Everywhere Together’. Wil je slimmer en effectiever samenwerken? Met dit spel kan je jouw digitale werkwijze aanscherpen. Om het spel te spelen maak je gebruik van Office 365 applicaties zoals Teams, OneNote, Planner/To Do en Whiteboard. Vergaderen is een voorbeeld waar door het spelen van dit spel slagen zijn te maken op het gebied van efficiency.

Het spel houdt in dat je medewerkers via de app opdrachten vervullen: het insturen van de foto van een vergadering, levert een bepaald aantal punten op. Spelenderwijs leren je medewerkers effectiever samenwerken, maar maken ongemerkt ook beter gebruik van de verschillende applicaties!

Voor je het weet denk je met weemoed terug aan de tijd dat één medewerker de vergadering voorbereidde, een week na afloop de notulen rondstuurde en niemand er nog naar keek. Dan het effect van gamification: interactief gebruik van OneNote. Alle deelnemers kunnen nu hun eigen bespreekpunten toevoegen aan de gezamenlijke OneNote op elk gewenst moment!

Wil jij innoveren door middel van gamification?

Effectief vergaderen is slechts een voorbeeld. Wat is een belangrijke ontwikkeling voor jouw organisatie? Neem contact met ons op: wij helpen je graag! Het is maar een spelletje… Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Tim Kerseboom,
hij vertelt je er graag meer over

Adviseur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Tim Kerseboom

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: