De leukste nieuwe functies van Microsoft 365 van dit moment
Blog

De leukste nieuwe functies van Microsoft 365 van dit moment

Microsoft heeft continu enorm veel nieuwe toepassingen en updates op de agenda staan. Wanneer dit echt uitgerold wordt is vaak nog even afwachten. Wel weten wel welke nieuwe updates er deze maand uitkomen. Ben jij benieuwd welke updates jouw moderne werkplek makkelijker gaan maken? Lees dan snel verder!

De leukste nieuwe functies van Microsoft 365 van dit moment

OneDrive Update!

Wanneer er een map of document gedeeld wordt met je via OneDrive, dan kun je die in de online OneDrive versie vinden onder de knop ‘gedeeld’. Als je jouw OneDrive benaderd vanuit je gesynchroniseerde verkenner, dan is het een extra handeling om je gedeelde bestanden te vinden. Daar heeft Microsoft nu een oplossing voor bedacht; snelkoppelingen. Je kunt nu je gedeelde mappen of bestanden als snelkoppeling in je OneDrive zetten! Zo hoef je dus niet meer te zoeken naar de map met gedeelde bestanden online, maar kun je van je favorieten een snelkoppeling maken.

OneDrive delen via Teams

Wanneer je met één  van je collega aan het chatten bent en ondertussen wil je graag een bestand met hem of haar delen. Dat kan. Je kiest onderaan de chat het paperclipje en selecteert je bestand waardoor je collega een kopietje in de chat heeft gekregen en kan aan de slag. Binnenkort kun je kiezen of je het document deelt met bijvoorbeeld lees of bewerkrechten en komen de deelopties die je gewend ben van SharePoint ook terug in OneDrive in combinatie met Teams. Dat is nog een is mooie integratie!

Let’s talk about Teams; vergaderen

Together mode

Er komt deze maand iets bijzonders uit in Teams. De laatste maanden hebben we het video-vergaderen wel een beetje onder de knie gekregen, maar het gevoel dat je met elkaar in een ruimte bent is nog ver te zoeken. Sommigen kiezen een persoonlijke ontmoeting boven een videovergadering. Maar om het gevoel van samenzijn een nieuwe digitale dimensie te geven, komt Microsoft met ‘Together mode’, dit geeft je de ervaring van het samenzijn, maar dan in een videovergadering. Wil je weten hoe dat er uit ziet? Check het onderstaande filmpje van een paar seconden en je bent net zo enthousiast als wij!

Dynamic View

Naast ‘Together mode’ is Microsoft van mening dat we ‘normaal’ video-vergaderen ook interessanter kunnen maken. Onder deze dynamische weergave vallen een aantal opties. In augustus zal het mogelijk zijn om 49 personen tegelijk te kunnen tonen in Teams vergaderingen. Daarnaast is de functie voor Break-out rooms dan waarschijnlijk ook beschikbaar. Waar is dat voor? Stel je wil een gezamenlijke introductie houden met ongeveer 50 man, en daarna in kleine groepen van 10 verder gaan voor brainstormsessie bijvoorbeeld. Dan verdeel je de 10 groepen in ‘Break-out rooms’ binnen de virtuele meeting. Deze functie is vooral voor grote trainingen en scholenbijeenkomsten erg handig!

Naast al deze toepassingen houdt de ‘dynamic view’ nog meer in dat we straks zelf kunnen indelen hoe onze schermen verdeeld zijn tijdens een vergadering en komen er extra tools bij om tijdens je vergadering op een simpelere manier een presentatie te geven. Tijdens de presentatie kunnen collega’s ‘live-reacties’ geven zonder te praten; door emoji’s. Dit klinkt misschien onprofessioneel, maar dat is het eigenlijk niet. Zonder te onderbreken kun je de presentator toch laten weten dat het grapje is aangekomen of dat de nieuwe bekendmaking in goede aarde valt.

Cortana in Teams

Apple heeft Siri, Google heeft, uhm, Google en Microsoft heeft Cortana. Cortana is straks ook beschikbaar in Teams. Dat wil zeggen, je kunt Teams besturen met je stem. Dit is helaas nog alleen in de VS beschikbaar, maar het zal niet heel lang duren voor dit ook naar Nederland komt, of het met Nederlandse stembediening is, is nog onduidelijk. Maar van deze future-proof update, gaat onze productivity hart sneller kloppen.

Yammer

Deze maand staan er ook een aantal updates op de agenda die gericht zijn op Yammer. Er was ooit spraken van dat Yammer zou verdwijnen, maar niets is minder waar. Yammer krijgt een hele nieuwe look and feel en past zo weer geheel bij de nieuwe Microsoft365 uitstraling. Sommigen hebben de optie om de preview hiervoor te krijgen. Eind juli moet dit volledig beschikbaar zijn voor iedereen die Yammer gebruikt!

Een van de updates die een ‘probleem’ gaat oplossen, is de optie om bestanden die je deelt in Yammer, op te kunnen slaan in SharePoint. Deze optie zorgt ervoor dat je gemakkelijker via Yammer een update kunt plaatsen over een gedeeld bestand, zonder dat deze op verschillende locaties komt te staan, wat het wat lastiger maakt. Dit is wel afhankelijk van een Office365 groep, wat betekend dat een Yammer groep op de achtergrond een connectie moet hebben met een bepaalde Teams groep of SharePoint groep. Het kan zijn dat je daardoor de huidige structuur moet aanpassen, maar dat scheelt in de toekomst een hoop zoektijd!

Super handig is de nieuwe Yammer app voor Teams. Je kunt Yammer ‘Communities’ toevoegen aan je navigatiebalk in Teams. Zo kun je dus supersnel op de hoogte blijven. Klik in de navigatiebalk op de 3 puntjes en begin te zoeken naar Community’s. Deze voeg je toe en vanaf dat moment heb je Yammer ‘geïntegreerd’ in je Teams. Je kunt via deze knop alle berichten bekijken en reageren! Wellicht kun je de e-mail notificaties uitzetten en via deze weg op Yammer kijken, dat scheelt weer mail in de inbox.

Microsoft Discover Workshop

In onze Discover Workshops gaan we aan de slag met een virtuele omgeving en werken we met Microsoft 365 zoals Microsoft en Tredion het voor ogen hebben. Wil jij ervaren wat er mogelijk is? Meld je dan direct aan!
Bekijk onze workshops!

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Lisa van Rijn-Knegten,
ze vertelt je er graag meer over

Microsoft 365 Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Lisa van Rijn-Knegten

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: