AI: een nieuwe vorm van bescherming
Blog

AI: een nieuwe vorm van bescherming

Cybercriminelen een stap voor blijven: dat is de essentie van cybersecurity! In onze securityoplossingen wordt Artificial Intelligence (AI) toegepast om jouw organisatie te beschermen tegen de nieuwste dreigingen. Deze geavanceerde technologie zetten we al geruime tijd in.

AI: een nieuwe vorm van bescherming

In deze blog bespreekt Marc van Erp hoe AI toegepast wordt in onze securityoplossingen en welke voordelen dit biedt.

Menselijke factor

Cyberdreigingen worden geavanceerder en richten zich meer op de menselijke factor, dan op technische systemen. Cybercriminelen gebruiken technieken zoals phishing en advanced spearfishing voor toegang tot gevoelige informatie. Dat vraagt een nieuwe vorm van bescherming, die verder gaat dan traditionele methoden. Onze AI-gebaseerde e-mailbeveiligingsoplossingen scannen en monitoren de e-mailaccounts van onze klanten.

Analyseren en identificeren

Met geavanceerde AI-technologie bestrijden we e-maildreigingen. Door communicatiepatronen en ongebruikelijke aanspreekvormen te analyseren, kunnen verdachte activiteiten vroegtijdig worden opgespoord en geblokkeerd, zoals accountovernames.

Een voorbeeld: je ontvangt een e-mail van je leverancier met een verzoek om een factuur te betalen. Het lijkt legitiem, maar er wordt een nieuw rekeningnummer verstrekt. Zonder dat je het weet, is deze e-mail van een oplichter die zich voordoet als je leverancier. Het nieuwe rekeningnummer is van de oplichter, niet van je echte leverancier.

Automatisch verwijderen van bedreigingen

AI kan gebruikersgedrag analyseren om potentieel kwaadaardige activiteiten te identificeren. Op die manier worden bedreigingen automatisch gecategoriseerd als bijvoorbeeld een account take-over aanval, phishing aanval of anders. Op basis daarvan kan ook automatisch actie worden genomen om te zorgen dat de eindgebruiker niet te maken krijgt met deze bedreiging.

Voordelen van AI in security

AI wordt steeds slimmer en adaptiever. Eén van de grootste voordelen van AI in onze securityoplossingen is de snelheid en nauwkeurigheid waarmee bedreigingen kunnen worden gedetecteerd en geanalyseerd. AI kan patronen herkennen en afwijkingen identificeren die voorheen moeilijk te detecteren waren.

Hoe passen we AI toe?

Wij gebruiken AI in verschillende securitydiensten, zoals e-mailbeveiliging, beheer van firewalls en endpoint detection: een technologie die zich richt op het monitoren en beveiligen van eindpunten, zoals computers, laptops, mobiele apparaten, en servers binnen een netwerk.

Eén van de oplossingen die we inzetten is een technologie die gegevens van verschillende bronnen combineert en zo een volledig beeld geeft van mogelijke dreigingen. Dit stelt ons in staat sneller te reageren en preventieve maatregelen te nemen.

De rol van AI wordt groter

De rol van AI in cybersecurity wordt de komende jaren alleen maar groter. We zien een verschuiving naar een bredere aanpak, waarbij verschillende soorten AI en aanvullende gegevensbronnen worden gebruikt. Dat leidt tot geavanceerdere en nauwkeurigere IT-securityoplossingen.

Daarnaast spreken we in de nabije toekomst steeds meer van een digitaal immuunsysteem, dat gebruikmaakt van predictive AI. Deze systemen voorspellen problemen en reageren automatisch.

Het voorbeeld is ‘moedernatuur’: wanneer een virus met kwaadwillende intenties ons mensenlichaam binnenkomt, dan treedt een geavanceerd verdedigingsmechanisme in werking. Zo gaat dit ook met het digitale immuunsysteem, dat je helpt beschermen op het vlak van cybersecurity. Deze systemen voorspellen problemen en reageren automatisch. Dat versterkt de algehele beveiliging.

Effectieve bescherming bieden

AI biedt ongekende mogelijkheden om cybersecurity naar the Next Level te tillen. Wij maken al geruime tijd gebruik van AI in onze dienstverlening voor het beschermen van onze klanten tegen de nieuwste dreigingen. Door continu te innoveren, bieden we effectieve bescherming tegen steeds complexere cyberaanvallen.

Wil je weten hoe we jouw organisatie kunnen beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen? Neem dan contact met mij op.

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Marc van Erp,
hij vertelt je er graag meer over

Adviseur / ICT Strateeg

Stuur een e-mail
Marc van Erp

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: