7 functies in Microsoft Teams die je niet mag missen
Tip

7 functies in Microsoft Teams die je niet mag missen

Januari is alweer voorbij en bladzijde 1 van de 12 is uitgelezen. Deze maand is Microsoft Teams weer een flinke lijst functionaliteiten rijker geworden. Misschien waren ze je al opgevallen of misschien lees je het nu voor het eerst, maar deze 7 functies mag je niet missen!

7 functies in Microsoft Teams die je niet mag missen

1: Nog 5 minuten te gaan in de meeting…

Microsoft heeft in het kader van efficiënt vergaderen een melding toegevoegd, zodat je in de vergadering geattendeerd wordt op het feit dat je nog 5 minuten hebt tot het einde van de vergadering. Als je bang bent dat er een teller gaat lopen en het beeld zwart wordt op het moment dat de laatste seconde aftikt dan kan ik je geruststellen, dat is niet het geval. Deze functie is in het leven geroepen om je bewuster te maken van de tijd die je vergadert. Hoe efficiënter de vergadering, hoe minder lang deze hoeft te duren. Merk je vaak dat vergaderingen uitlopen in jullie organisatie? Dan is efficiënt vergaderen wellicht een cursus die op je wensenlijstje staat. In ieder geval is deze melding een kleine reminder om af te ronden en een stap in de goede richting om efficiënter te vergaderen!

2: Nieuwe ‘vergaderzalen’ met Together Mode

We zijn een tijdje geleden al enorm enthousiast geworden over ‘Together Mode’ waardoor je de weergave kunt instellen alsof je bij elkaar in een collegezaal zit. Voor vergaderingen met veel mensen zoals trainingen of (school)lessen een plezierige toevoeging! Zo heb je als presentator meer het idee dat je een klas of zaal inkijkt tijdens een presentatie. Nu kun je daar nog een schepje bovenop doen, door er een andere setting aan te geven. Ja, ook voor Together Mode kun je verschillende achtergronden kiezen! Al vanaf 5 personen staat er een leuke toevoeging tussen.

3: Pop-out apps

Er zijn steeds meer applicaties terug te vinden binnen Teams. Langzamerhand wordt Teams een verzamelprogramma met alles wat jouw werkplek moet omvatten. Is het Planner, Tasks, OneNote of zelfs Power BI? Je pint al deze applicaties vast in jouw Teams scherm. Het enige nadeel hiervan is, mocht je willen schakelen tussen verschillende apps binnen Teams, dat je soms een weergave kwijt bent. Nu kun je hiervoor ‘pop-outs’ gebruiken. Persoonlijk een functie waar ik al lang op zit te wachten. Aan de ene kant denk je, ja dan open je toch gewoon OneNote zelf en niet de app in Teams? Maar als je zo min mogelijk wilt klikken, is het toch heel handig om in Teams alles bij de hand te hebben. Als je dan binnen Teams meerdere dingen tegelijk wilt raadplegen, kun je dat nu super simpel doen. In de Chat-gesprekken was deze functie al een tijdje beschikbaar, dat is ook erg handig als je tijdens je gesprek wilt schakelen naar een Team of Agenda (of bestanden, of OneNote of Tasks of…).

4: Video of bel icoon in de chat

Wil je bellen of videobellen? Deze keuze is met een nieuwe weergave iets makkelijker voor je gemaakt. Waar je voorheen met een dropdown menu kon kiezen of je wilde bellen of videobellen, staan de knopjes nu naast elkaar en ga je direct voor de keuze die jou het beste uitkomt! Pyjamadag vandaag? Geen probleem, laat je de camera lekker uit!

5: Verbeterde SharePoint tab app

Waar je voorheen een bibliotheek kon weergeven in een tabblad, kun je nu de hele opgemaakte site kwijt! Gebruik je SharePoint ook als intranet? Of deel je er graag nieuwsitems? Dan was je voorheen vaak aan het switchen tussen Teams en SharePoint om op de hoogte te blijven. Door de nieuwe en verbeterde weergave van de SharePoint tab, kun je meer informatie laten zien in de tab, waardoor switchen niet meer nodig is. Je kunt zelfs door de pagina’s klikken!

Voorbeeld: gebruik je een Team waar de hele afdeling gebruik van maakt? Dan hebben jullie misschien ook een SharePoint-pagina waar je nieuws op deelt of bepaalde linkjes en widgets hebt gebruikt. Deze pagina kun je nu makkelijk aan je Teams kanaal vastmaken, zodat je minder hoeft te switchen tussen Teams en SharePoint.

Screenshot SharePoint koppelen aan Microsoft Teams

6: ‘Meet now’ in Teams app op jouw telefoon

Mensen die veel onderweg zijn (of waren), gebruiken misschien vaker Teams op hun telefoon. Ook hier breiden de functies zich steeds beter uit en begint de app veel meer overeen te komen met Teams op je desktop. Zo nu ook de ‘Meet now’ knop in de agenda én de kanalen. Wat dat betekent? Met de ‘Meet now’ knop kun je een spontane vergadering beginnen door direct een aantal personen uit te nodigen (als je dit via de agenda doet). Gebruik je die knop in een kanaal? Dan ‘bel’ je direct elk lid van dat kanaal voor een spontane meeting. Vanaf nu is dit dus ook op je telefoon mogelijk, wat heel handig kan zijn in urgente situaties!

Screenshot Meet Now in Microsoft Teams

7: Nieuwe Power BI app in Teams

Zoals ik al aangaf komen er steeds meer toepassingen samen in de Teams app. Zo ook Power BI. Maak je hier veel gebruik van? Dan kun je ook een weergave in Teams verwachten. Alles wat je gewend bent om in de webapp te vinden, vind je ook in Teams. Voor het maken van een Power BI kun je beter de aparte tool gebruiken, maar het raadplegen van rapporten kun je zeker via Teams doen. Bonus: je kunt ook supersnel een conversatie starten in een kanaal, over een bepaald rapport, door een extra knop die Microsoft heeft toegevoegd.

Meer Microsoft Teams tips

Vragen over deze nieuwe functies? Neem gerust contact met mij op! Wil je nog meer handige tips over het optimaal werken in Microsoft Teams? Bekijk dan de tips in ons Kenniscentrum of ga naar ons YouTube kanaal en bekijk de afspeellijst met Microsoft Teams tips. Denk aan het aanpassen van je achtergrond, een webinar organiseren of het beheren van je taken. Wij helpen je graag verder!

Bekijk de afspeellijst

Meer weten over dit artikel?

Maak kennis met Lisa van Rijn-Knegten,
ze vertelt je er graag meer over

Microsoft 365 Adoptie Specialist

Stuur een e-mail
Lisa van Rijn-Knegten

Meer artikelen

Wij werken o.a. samen met deze partners: